x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Irakul balcanizat

Irakul balcanizat

14 Feb 2004   •   00:00

Un raport confidential al administratiei americane interimare la Bagdad arata ca Washingtonul se teme de "balcanizarea Irakului ", mai exact de escaladarea violentei si de instabilitatea tot mai mare in zona de conflict.

Ianuarie sangeros

Potrivit cotidianului "Financial Times", care a obtinut o copie, in document este notat clar ca ianuarie a fost cea mai sangeroasa luna in Irak. "Violentele continua in ciuda dezvoltarii serviciilor de securitate, in ciuda arestarilor numeroase efectuate de fortele coalitiei in decembrie si ianuarie", scrie in raport. Avertismentele din document contrazic declaratiile publice ale demnitarilor americani, care pretind ca securizarea Irakului da rezultate.

Tensiuni interetnice

Documentul secret apare in contextul in care in Irak saptamana aceasta a fost extrem de violenta, comenteaza gazetarii de la "Financial Times". Acum doua zile, generalul John Abizaid, seful Comandamentului Central al fortelor americane, a scapat ca prin minune dintr-un atac cu rachete la Fallujah, la 50 de kilometri vest de Bagdad. "Multi se tem de o "balcanizare" a Irakului daca securitatea sa, situatia economica si de infrastructura nu se imbunatatesc", este concluzia raportului, care atrage atentia si asupra tensiunilor interetnice tot mai ingrijora toare si a prezentei membrilor retelei Al-Queda in Irak.

Al-Qaeda in Irak Militar american, spion Al-Qaeda

Un soldat american care urma sa plece in Irak a fost arestat pentru ca a incercat sa ofere informatii secrete teroristilor Al-Qaeda. Ryan Anderson, in varsta de 26 de ani, va fi inculpat pentru "ajutarea inamicului". Tanarul spion a incercat sa ia legatura cu membrii Al-Qaeda folosind site-urile de chat. El a oferit informatii despre armele si echipamentele militare ale armatei SUA. Nu se stie exact cam cat din datele transmise de Anderson a ajuns la teroristi.

×
Subiecte în articol: externe