x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Irakul cerşeşte ajutor

Irakul cerşeşte ajutor

de Anca Aldea    |    18 Dec 2007   •   00:00
Irakul cerşeşte ajutor
Sursa foto: ALI AL-SAADI/

Autorităţile irakiene au relansat ieri solicitarea comunităţii internaţionale de a-şi menţine trupele pe teritoriul Irakului. Bagdadul susţine că, fără sprijin extern, timp de zece ani de-acum inainte Irakul nu va fi o ţară sigură.


Autorităţile irakiene au relansat ieri solicitarea comunităţii internaţionale de a-şi menţine trupele pe teritoriul Irakului. Bagdadul susţine că, fără sprijin extern, timp de zece ani de-acum inainte Irakul nu va fi o ţară sigură.

La o zi după retragerea trupelor britanice din regiunea oraşului Basra, din sudul Irakului, guvernul de la Bagdad a pledat pentru necesitatea menţinerii forţelor internaţionale cu scopul de a securiza ţara incă zece ani de-acum incolo. Un purtător de cuvănt al executivului a recunoscut ieri că forţele irakiene nu pot asigura securitatea in teritoriu. Oficialul a declarat totodată că, deşi are nevoie de sprijin internaţional, Irakul nu va accepta menţinerea bazelor americane pe teritoriul său pe o perioadă nelimitată. "Nu cred că există pericolul invadării Irakului sau implicarea acestuia intr-un război. (Dar) Pentru a apăra suveranitatea irakienilor trebuie să existe o armată care să apere Irakul in următorii zece ani", a spus purtătorul de cuvănt al guvernului irakian, Ali al-Dabbagh.


CONTEXT. Poziţia executivului de la Bagdad a fost transmisă de televiziunea Al-Iraqiya şi recepţionată de agenţia Reuters, care aminteşte că Statele Unite au acum circa 155.000 de militari care acţionează oficial in virtutea mandatului oferit de Consiliul de Securitate al ONU. Irakul a cerut recent Consiliului de Securitate să işi prelungească mandatul pănă la sfărşitul anului 2008. Autorităţile de la Bagdad au cerut insă anumite condiţii pentru menţinerea trupelor americane după sfărşitul lui 2008. Negocierile in acest sens vor fi purtate de ambele părţi in primele luni ale anului viitor, după cum susţin surse citate de Reuters. Potrivit unor informaţii, violenţele s-au diminuat după ce Statele Unite au detaşat incă 30.000 de militari in Irak in cursul anului 2007, iar Washingtonul a declarat că pănă la mijlocul lui 2008 va repatria circa 20.000 de militari.


FORŢA MULTINAŢIONALÃ.... Anunţul de ieri al Bagdadului a venit la o zi după ce britanicii au transferat autorităţilor irakiene controlul securităţii in provincia Basra. Acesta este sfărşitul unei perioade de aproape cinci ani in care Marea Britanie a avut controlul militar operativ in sudul Irakului, aminteşte Radio Romănia Actualităţi. Momentul marchează totodată incetarea misiunilor de luptă conduse de forţa multinaţională. Aliaţii Statelor Unite vor interveni numai la solicitarea trupelor irakiene.


Romănia, care are trupe in divizia britanică, nu şi-a anunţat incă disponibilitatea retragerii celor aproximativ 400 de militari din Batalionul 32 Mircea (batalion operativ). In schimb, Australia, care s-a aflat in zona Basra sub comanda forţelor britanice, şi-a anunţat deja decizia retragerii incepănd cu primele luni ale anului 2008.

×
Subiecte în articol: externe