x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Iran, cel mai mare sponsor al terorismului”

„Iran, cel mai mare sponsor al terorismului”

de Şerban Mihăilă    |    06 Noi 2019   •   09:30
„Iran, cel mai mare sponsor al terorismului”

Ultimul raport al Departamentului de Stat al SUA arată că Iranul rămâne cel mai mare sponsor al terorismului mondial și, în același timp, facilitează activitatea organizației sunnite Al-Qaeda pe teritoriul său, de unde jihadiștii trimit regulat combatanți în zone de conflict, precum Siria și Afganistan. Mai mult, susține documentul american, regimul de la Teheran cheltuie anual aproape un miliard de dolari pentru a-i susține pe teroriști.

„Iranul rămâne cel mai mare sponsor al terorismului internațional”, se arată în documentul Departamentului de Stat american, intitulat „Rapoarte de țară asupra terorismului în 2018”, scrie publicația israeliană „The Jerusalem Post”. „Regimul a cheltuit anual aproape un miliard de dolari pentru a sprijini grupările teroriste care îi servesc drept agenți și și-a extins influența extrem de periculoasă pe toată planeta. Teheranul a finanțat grupări teroriste internaționale, precum Hezbollah, Hamas și Jihadul Islamic Palestinian. În același timp, s-a angajat în propriile comploturi teroriste în întreaga lume, în special în Europa”, mai precizează documentul. Potrivit raportului, „Teheranul a continuat să permită unei rețele a organizației Al-Qaeda să opereze în Iran, de unde trimite bani și combatanți în zonele de conflict din Afganistan și din Siria”. „Concomitent, Statele Unite și partenerii lor au continuat să urmărească global Al-Qaeda, iar SUA au exercitat o presiune maximă asupra terorismului sprijinit de Iran, extinzând semnificativ sancțiunile asupra actorilor de stat și agenților iranieni și construind, în același timp, un front internațional mai puternic pentru a contracara aceste pericole”, arată raportul.  Cu toate acestea, Germania și Uniunea Europeană au refuzat să desemneze întreaga organizație Hezbollah drept grupare teroristă, scrie „The Jerusalem Post”. Potrivit rapoartelor serviciilor de informații germane, examinate de publicația israeliană, 1.050 de membri și suporteri ai Hezbollah operează în Germania. Agenții Hezbollah strâng fonduri pentru organizația lor din Liban, recrutează membri și răspândesc ideologiile antisemite și jihadiste în Europa. Olanda, Canada, SUA, Israel, Marea Britanie și Liga Arabă au interzis întreaga grupare Hezbollah, desemnând-o drept „organizație teroristă”. 

Cu tunurile pe Hezbollah

„Hezbollah a rămas cel mai puternic partener terorist al Iranului și cea mai performantă organizație teroristă din Liban, controlând zone întregi de țară”, mai arată raportul. „Sprijinul financiar al Iranului pentru Hezbollah, estimat la 700.000 de dolari în fiecare an, constituie cea mai mare parte a bugetului anual al acestei grupări. Prezența Hezbollah în Liban și în Siria continuă să fie o amenințare pentru Israel”, mai arată documentul, citat de publicația israeliană.   

Iranul folosește unitățile Gărzilor Revoluției pentru a-și promova interesele peste hotare și pentru a provoca instabilitate în Orientul Mijlociu”.

Raport al Departamentului de Stat al SUA

 

 

×