x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iran: Sute de manifestanți, uciși

Iran: Sute de manifestanți, uciși

04 Dec 2019   •   18:00
Iran: Sute de manifestanți, uciși

Cel puţin 208 persoane au fost ucise în reprimarea mişcării de protest care a izbucnit la mijlocul lunii noiembrie în Iran, a transmis Amnesty International, care a revizuit precedentul său bilanț, de 161 de morţi, publicat vinerea trecută, relatează AFP.

„Bilanţul real” al represiunii „este foarte probabil mai mare”, de 208 morţi, adaugă într-un comunicat organizaţia neguvernamentală cu sediul la Londra, precizând că estimarea se bazează pe „informaţii credibile”. Zeci de morţi au fost înregistraţi numai în oraşul Shahriar, în provincia Teheran, „unul dintre oraşele cu cel mai ridicat bilanţ” al victimelor, a anunțat Amnesty. „Acest bilanţ alarmant este o probă suplimentară că forţele de securitate iraniene s-au angajat în crime teribile”, a spus Philip Luther, director de cercetare al Amnesty pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Bilanţul „demonstrează dispreţul total al autorităţilor iraniene pentru viaţa oamenilor”, a adăugat el. Declanşate la 15 noiembrie de anunţul privind o creştere a preţului la benzină, manifestaţiile, pe alocuri violente, s-au extins rapid în cel puţin 40 de localităţi. Ele au fost însoţite, conform media iraniene, de incendii sau de atacuri asupra unor benzinării, comisariate de poliţie, centre comerciale, moschei sau clădiri publice. Autorităţile iraniene susţin că mişcarea de contestare este rezultatul unui „complot” pus la cale în străinătate şi consideră „exagerate” bilanţurile Amnesty.

 

Poporul a dejucat un foarte mare şi periculos complot. Mulţi bani au fost cheltuiţi pentru a distruge, a întreprinde violenţe şi a ucide”.

Ghidul Suprem al Iranului, Ali Khamenei

 

 

 

 

×