x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iran: Unui deţinut condamnat pentru furturi multiple i-au fost amputate mâinile

Iran: Unui deţinut condamnat pentru furturi multiple i-au fost amputate mâinile

25 Oct 2019   •   20:30
Iran: Unui deţinut condamnat pentru furturi multiple i-au fost amputate mâinile

Unui deţinut iranian, închis pentru furturi multiple, i-au fost amputate mâinile într-o închisoare din nordul ţării, au anunţat autorităţile judiciare locale, declanşând imediat o reacţie de condamnare din partea organizaţiei pentru apărarea drepturilor omului „Amnesty International”, a transmis, vineri, AFP.

Bărbatul s-a recunoscut vinovat de 28 de acuzaţii de furt, iar amputarea a avut loc, miercuri, în oraşul Sari, a indicat Departamentul Justiţiei din provincia Mazandaran, într-un comunicat.

Autorităţile judiciare locale mai precizează că „hoţul profesionist”, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a comis infracţiunile în oraşul Mahmudabad, la Marea Caspică, şi în împrejurimi.

Amputarea deţinutului a fost imediat condamnată de organizaţia „Amnesty International”.

„Mutilarea premeditată a indivizilor nu este (un act de) justiţie. Este o încălcare înfiorătoare a demnităţii umane”, a declarat Saleh Higazi, director adjunct al „Amnesty International” pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

„Reformele codului penal Iranian, care ar putea pune capăt acestor practici scandaloase, ar fi putut fi instituite de multă vreme”, a subliniat reprezentantul Amnesty International.

Codul penal iranian, bazat pe sharia (legea islamică), prevede ca pedeapsa cu amputarea mâinilor să fie aplicată condamnaţilor vinovaţi de furt cu recidivă.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: deținut iranian amputare mână