x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranienii au început să se sature de ayatolah

Iranienii au început să se sature de ayatolah

de Şerban Mihăilă    |    05 Dec 2019   •   09:24
Iranienii au început să se sature de ayatolah

Reprimarea sângeroasă a protestelor care s-au extins rapid pe întreg teritoriul Iranului în ultimele săptămâni pare să arate că sancțiunile americane au început să-și facă efectul, iar autoritățile de la Teheran au intrat în panică, după ce au realizat că manifestațiile de stradă capătă o pronunțată tentă politică. Demonstranții dau impresia că au acumulat mari frustrări legate de situația economică dificilă cu care se confruntă și s-au săturat atât de managementul defectuos, cât și de corupția elitelor politice și religioase din țară.

După două săptămâni de proteste, oficialitățile de la Teheran au recunoscut, în sfârșit, că unitățile de securitate au utilizat forța letală, luna trecută, asupra „huliganilor și manifestanților violenți”, așa după cum s-a exprimat presa de stat iraniană. Într-un moment în care rețeaua națională de Internet este blocată pentru a nu permite difuzarea informațiilor și a imaginilor cu protestatarii, Teheranul a confirmat, la începutul acestei săptămâni, potrivit AFP, moartea a cinci persoane - patru membri ai forţelor de ordine uciși de „protestatari” și un civil - și a anunţat arestarea a circa 500 de oameni, între care și 180 de „lideri” ai mișcării de contestare. Săptămâna trecută, Ministerul iranian de Interne anunța că „tulburările de stradă” izbucnite la 15 noiembrie, după ce autoritățile au crescut brusc prețul la carburant cu până la 300%, s-au extins în peste 100 de orașe și localități, în 29 dintre cele 31 de provincii ale țării, protestatarii incendiind 730 de bănci, 70 de benzinării și 140 de clădiri guvernamentale, în „acțiuni” desfășurate „cu ajutorul” „opozanților din exil” și al „principalilor inamici ai țării”, SUA, Israel și Arabia Saudită. Bilanțul prezentat de autorități este contrazis flagrant de activiști, organizații internaționale și jurnaliști locali, care, pe baza informațiilor adunate, au stabilit că numai în primele patru zile de la izbucnirea protestelor aproximativ 450 de persoane au fost ucise de forțele de securitate, a anunțat publicația „The Washington Post”. Concomitent, bazându-se pe o serie de relatări ale martorilor oculari și numeroase înregistrări realizate prin intermediul telefoanelor mobile, organizația „Amnesty International” anunța, marți, că „bilanțul real al represiunii” depășește, deocamdată, 208 morți, dar, fără îndoială, va fi mult mai mare. Organizaţiile neguvernamentale susțin că familii ale victimelor au fost ameninţate să nu discute cu mass-media și să nu organizeze funeralii pentru apropiaţii lor. „Amnesty International” a mai precizat că încă analizează și verifică unele înregistrări video, în care s-ar vedea cum „forţele de securitate iraniene au tras asupra unor manifestanţi neînarmaţi”.

 

Derută la Teheran

Modul violent de acțiune al autorităților pentru oprirea manifestațiilor care au luat o turnură politică sugerează că ayatolahul Ali Khamenei și aliații săi au intrat în panică, pe măsură ce tinerii și protestatarii din rândul muncitorilor cer tot mai insistent plecarea de la putere a liderilor religioși, în frunte cu „ghidul spiritual” al Iranului. Potrivit unor observatori internaționali, citați de „The Washington Post”, sancțiunile economice americane au început să-și facă efectul, ducând la creșterea spectaculoasă a prețurilor la alimente și la dispariția unor medicamente vitale, iar semnele unei noi revoluții iraniene par să se întrevadă.

×