x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul afirmă că are „valori” diferite de Uniunea Europeană în ceea ce privește drepturile omului

Iranul afirmă că are „valori” diferite de Uniunea Europeană în ceea ce privește drepturile omului

16 Apr 2018   •   18:32
Iranul afirmă că are „valori” diferite de Uniunea Europeană în ceea ce privește drepturile omului

Teheranul nu are aceleaşi 'valori' ca Uniunea Europeană în ceea ce priveşte drepturile omului, a declarat luni purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene ca răspuns la sancţiunile reînnoite joi de UE împotriva mai multor personalităţi iraniene, relatează AFP. 

'Avem anumite diferenţe de opinie cu ţările europene şi cu Uniunea Europeană. Acest lucru se datorează în parte diferenţelor de valori dintre (...) Republica Islamică Iran şi Uniunea Europeană, în special în ceea ce priveşte drepturile omului', a declarat Bahram Ghassemi în cadrul unei conferinţe de presă, fără a oferi alte detalii. 

Uniunea Europeană a prelungit joi cu un an sancţiunile împotriva a 82 de personalităţi iraniene pentru a protesta împotriva 'încălcărilor grave ale drepturilor omului' în această ţară. 

Sancţiunile, în vigoare din 2011, constau în îngheţarea activelor în UE a 82 de personalităţi - printre care ofiţeri de rang înalt, judecători, procurori, responsabili de poliţie sau ai serviciilor de informaţii, şefi de miliţii şi directori de penitenciare - şi interdicţia ca acestea să meargă în UE. 

Cei 28 de membri ai UE au interzis de asemenea vânzarea de echipamente către Iran ce ar putea fi utilizate pentru represiune şi controlul comunicaţiilor. 

Aceste sancţiuni au fost impuse de UE după reprimarea manifestaţiilor organizate împotriva realegerii contestate a lui Mahmoud Ahmadinejad în perioada iunie-decembrie 2009, manifestaţii care au făcut zeci de morţi şi au condus la mii de arestări. 

Cu toate acestea, Bahram Ghassemi a declarat că Iranul va continua dialogul cu Uniunea Europeană, subliniind în acelaşi timp că acesta nu trebuie să fie 'unilateral'. 

'Sper că dialogul poate continua într-o atmosferă mai pozitivă şi mai constructivă', a adăugat el. 

Sancţiunile prelungite joi de UE sunt distincte de sancţiunile economice şi individuale impuse Iranului din cauza programului său nuclear controversat, ridicate în ianuarie 2016, la şase luni după semnarea unui acord între Teheran şi marile puteri privind limitarea programului nuclear iranian.

AGERPRES

×