x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul ameninţă că va ataca obiective militare americane şi Israelul, în cazul unui conflict

Iranul ameninţă că va ataca obiective militare americane şi Israelul, în cazul unui conflict

de Mediafax    |    04 Iul 2012   •   14:53
Iranul ameninţă că va ataca obiective militare americane şi Israelul, în cazul unui conflict

Iranul ameninta ca va lansa rachete spre baze militare americane din Orientul Mijlociu si spre "teritorii ocupate", o referire la Israel, in cazul in care vor fi bombardate instalatiile nucleare iraniene, relateaza agentia iraniana Fars, in editia electronica.

"Am luat masuri pentru distrugerea tuturor bazelor straine din jurul Iranului in doar cateva minute de la un eventual atac", a declarat Amir Ali Hajizadeh, comandantul diviziei aeriene a Gardienilor Revolutiei iraniene, prezentand planurile de urgenta iraniene in cazul unei confruntari militare cu Statele Unite.

Oficialul militar iranian a precizat ca Statele Unite au 35 de baze militare in state vecine cu Iranul. "Bazele militare americane sunt in raza de actiune a rachetelor noastre, iar teritoriile ocupate (n.red. - o referire la Israel) reprezinta o tinta buna pentru noi", a avertizat Hajizadeh.

Israelul a sugerat in mai multe randuri ca ar putea ataca instalatiile nucleare iraniene daca Teheranul nu va oferi garantii clare ca programul nuclear este unul exclusiv civil. Occidentul suspecteaza Iranul ca incearca sa fabrice arme atomice, sub paravanul unui program nuclear civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzatiile.

Potrivit site-ului israelian Ynetnews, Statele Unite au baze militare in Bahrain, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Kuwait, Turcia, Afganistan si Kirgizstan.

Cotidianul New York Times a relatat marti ca Statele Unite au consolidat prezenta militara in Golful Persic, pentru a evita orice tentativa de inchidere a Stramtorii Ormuz, mobilizand avioane de vanatoare care ar putea ataca Iranul in cazul unei intensificari a crizei.

Noile manevre sunt parte a unui efort pe termen lung de consolidare a prezentei militare americane in Golful Persic si de oferire de garantii de securitate Israelului, care este ingrijorat de activitatile nucleare ale Iranului.

"Atunci cand presedintele Statelor Unite afirma ca exista numeroase optiuni, vorbeste serios", a avertizat un oficial din cadrul Administratiei Barack Obama.

Fortele Navale americane au sporit numarul navelor militare de patrulare din Stramtoarea Hormuz, mobilizand si ambarcatiuni suplimentare pentru depistarea minelor.

"Mesajul adresat Iranului este: nici macar nu va ganditi sa inchideti Stramtoarea Ormuz", a avertizat un oficial din cadrul Departamentului american al Apararii.

×