x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul cere „încetarea imediată” a ofensivei Turciei în Siria

Iranul cere „încetarea imediată” a ofensivei Turciei în Siria

10 Oct 2019   •   13:57
Iranul cere „încetarea imediată” a ofensivei Turciei în Siria
Sursa foto: pixabay.com

Iranul a chemat joi la 'încetarea imediată' a ofensivei lansate cu o zi în urmă de Turcia împotriva forţelor kurde în nord-estul Siriei, transmite AFP.

Republica islamică, 'exprimându-şi îngrijorarea' cu privire la consecinţele pe plan umanitar ale operaţiunii militare, 'insistă (asupra necesităţii) unei încetări imediate a atacurilor şi a unei retrageri a unităţilor militare turce desfăşurate pe teritoriul Siriei', se afirmă într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Teheran.

Iranul 'înţelege preocupările Turciei în materie de securitate, dar consideră, aşa cum a subliniat deja, că măsurile militare nu sunt soluţia pentru a răspunde acestor îngrijorări', afirmă comunicatul.

Teheranul şi-a declarat luni 'opoziţia' faţă de orice 'acţiune militară' turcă în Siria, apreciind că aceasta va provoca în mod cert 'pagube materiale şi pierderi umane la scară mare', într-un moment în care 'prioritatea trebuie să fie stabilitatea şi securitatea' în această ţară.

Turcia a lansat miercuri o ofensivă împotriva miliţiei kurde Unităţile de protecţie a poporului (YPG), aliată a occidentalilor în lupta împotriva jihadiştilor, suscitând un val de critici internaţionale şi ameninţarea unor sancţiuni americane.

Iranul, aliat al regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, patronează împreună cu Turcia şi cu Rusia aşa-numitul 'proces de la Astana', de negocieri cu privire la Siria, lansat în 2017.

Potrivit agenţiei oficiale iraniene IRNA, preşedintele parlamentului de la Teheran, Ali Larijani, şi-a anulat miercuri seară, 'în urma operaţiunii militare turce pe teritoriul sirian', o vizită la Ankara, unde urma să se deplaseze 'la invitaţia omologului său turc'.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: turcia siria iran ofensiva