x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul constată progrese în discuţiile cu statele semnatare ale acordului nuclear, dar insistă ca UE să cumpere petrol

Iranul constată progrese în discuţiile cu statele semnatare ale acordului nuclear, dar insistă ca UE să cumpere petrol

28 Iun 2019   •   20:15
Iranul constată progrese în discuţiile cu statele semnatare ale acordului nuclear, dar insistă ca UE să cumpere petrol
Sursa foto: pixabay.com

S-au făcut progrese la reuniunea desfăşurată vineri la Viena între Iran şi celelalte state semnatare ale acordului privind programul nuclear iranian pentru salvarea acestui acord, însă probabil nu suficiente pentru a convinge Teheranul să-şi schimbe decizia de a nu mai aplica unele angajamente asumate în respectivul acord din care SUA s-au retras, a declarat reprezentantul Iranului la această reuniune, ministrul adjunct de externe Abbas Araqchi, transmite Reuters.

Acesta din urmă a discutat timp de circa patru ore cu reprezentanţii Marii Britanii, Franţei, Rusiei, Chinei şi Germaniei. ''Este un pas înainte, dar încă nu suficient şi nu răspunde aşteptărilor Iranului'', a spus Araqchi în faţa presei. ''Nu cred că progresul înregistrat astăzi va fi de ajuns pentru a opri procesul nostru, dar decizia va fi luată la Teheran'', a indicat el, anunţând totodată că părţile participante la această întâlnire vor avea ''foarte curând'' o reuniune ministerială.

Oficialul iranian a făcut astfel referire la ultimatumul dat de ţara sa Uniunii Europene, căreia i-a cerut pe 8 mai ca în cel mult 60 de zile să ia măsuri care să permită ocolirea sancţiunilor instituite de Washington după decizia preşedintelui Donald Trump de a retrage SUA din acordul privind programul nuclear iranian, Teheranul ameninţând că în caz contrar nu va mai respecta unele angajamente asumate în acord, respectiv restricţiile privind gradul de îmbogăţire a uraniului şi stocul de uraniu îmbogăţit, precum şi sistarea proiectului de construcţie a unui reactor cu apă grea.

Abbas Araqchi a spus după reuniunea de vineri că mecanismul comercial ''Instex'' creat de UE pentru ocolirea sancţiunilor americane a devenit operaţional şi au fost deja procesate primele tranzacţii, însă din punctul de vedere al Teheranului încă este prea puţin, întrucât statele UE nu cumpără petrol din Iran, principalul produs de export al acestei ţări. 

''Pentru ca Instex să fie util Iranului, europenii trebuie să cumpere petrol sau să ia în considerare linii de credit pentru acest mecanism'', a explicat oficialul iranian. El a adăugat că Instex a fost lărgit pentru a include mai multe ţări europene în afară de Franţa, Germania şi Marea Britanie, cunoscute şi ca grupul E3.

Anterior în aceeaşi zi, Austria, Belgia, Finlanda, Olanda, Slovenia, Spania şi Suedia au întocmit o declaraţie comună în care menţionează că lucrează împreună cu E3 la dezvoltarea mecanismelor comerciale.

Tot vineri, reprezentantul special al SUA pentru Iran, Brian Hook, a avertizat că Statele Unite vor sancţiona orice ţară care importă petrol iranian şi nu se vor face excepţii. Oficialul american a susţinut că demersul SUA de a priva Iranul de venituri din petrol de circa 50 de miliarde de dolari se desfăşoară conform planului şi le-a transmis companiilor europene să aleagă între afacerile cu SUA şi cele cu Iranul.

Administraţia preşedintelui Donald Trump încearcă să reducă la zero exporturile de petrol iranian pentru a forţa Teheranul să negocieze un acord extins care să includă limitarea capacităţilor de rachete şi a influenţei regionale iraniene.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: iran petrol ue