x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul îşi face bază militară în Siria

Iranul îşi face bază militară în Siria

de Irina Cristea    |    02 Mar 2011   •   17:47

Iranul şi-a asigurat ieşire directă la Marea Mediterană. Cel puţin asta suţine portalul Debka, specializat în informaţii din Orientul Mijlociu, în domenii sensibile precum spionajul, securitatea sau terorismul. Potrivit Debka, autorităţile de la Teheran au semnat un acord cu Siria în urma căruia portul sirian Latakia va servi drept bază navală militară a Iranului. Site-ul citat face referire la surse militare şi iraniene potrivit cărora baza va include un depozit de arme şi munitii. Acordul prevede lucrări majore în portul Latakia, necesare pentru a permite accesul navelor de razboi şi submarinelor iraniene. Documentul ar face dovada influenţei majore a Iranului în Siria şi ar tensiona şi mai mult situaţia din Orientul Mijlociu şi nordul Africii.

Printr-o astfel de “mişcare istorică”, aşa cum o numeşte Debka, Iranul ar obţine, în premieră, ieşire la Mediterană, unde SUA au amplasat Flota a şasea. “Prezenţa în Marea Mediterană oferă Iranului o poziţie de forţă în Orientul Mijlociu, unde Teheranul – alături de aliaţii din Siria şi teritoriile palestiniene – acţionează ca principală ameninţare la adresa Israelului”, mai indică sursa citată.

Informaţia apare atât pe fondul creşterii tensiunilor sociale în Iran, cât şi în contextul în care două nave de război iraniene au ajuns, zilele trecute, în Siria. Este pentru prima oară de la sfârşitul anilor 70 când nave iraniene traversează Canalul de Suez.

Debka mai relatează că un contract de vânzare de rachete între Rusia şi Siria, semnat în septembrie anul trecut (rachete Yakhont achiziţionate de Damasc contra sumei de 300 de milioane USD), reprezintă “binecuvântarea” Kremlinului faţă de acordul siriano-iranian. Rusia îşi construieşte o bază navală permanentă la 72 de kilometri distanţă de Latakia, la Tartous. Mai precis, îşi modernizează o instalaţie de alimentare şi mentenanţă pentru a putea primi, după 2012, nave grele de război.

×