x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul, la doi pasi de bomba atomica

Iranul, la doi pasi de bomba atomica

de Anca Aldea    |    13 Apr 2006   •   00:00
Iranul, la doi pasi de bomba atomica

Iranul a intrat in clubul statelor cu tehnologie nucleara, dupa ce presedintele Mahmud Ahmadinejad a anuntat ca la Natanz, in centrul tarii, a fost data in functiune o unitate pentru imbogatirea uraniului.

Mult asteptatul anunt al presedintelui - Ahmadinejad promisese de cateva zile ca urma sa tina un discurs important pentru tara - a venit marti seara, in timp ce seful statului se afla intr-o vizita de lucru in nord-estul Iranului. In preziua acestei deplasari, cotidianul conservator Jomhuri Eslami scria, citand mai multi deputati iranieni, ca "Iranul a reusit sa imbogateasca uraniu in proportie de 3,5%". Potrivit expertilor, la un nivel de 3,5% uraniul este considerat slab imbogatit si poate fi utilizat drept combustibil. Uraniul puternic imbogatit necesar pentru constructia unei bombe atomice presupune un grad de concentrare de pana la 90%.

Unitatea consta intr-un ansamblu de echipamente care permite imbogatirea uraniului, al carui grad de concentrare depinde de durata de functionare a "cascadei" si de numarul centrifugelor utilizate. La unitatea de la Natanz sunt posibile doar activitatile de cercetare, pentru ca instalatia are o capacitate limitata, scrie AFP. Ahmadinejad a sfidat astfel comunitatea internationala si, mai ales, Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite, care, la 29 martie, a acordat Iranului un termen de 30 de zile pentru a-si suspenda activitatile de imbogatire a uraniului.

ECOURI INTERNATIONALE. Reactiile la nivel international nu au intarziat sa apara. Statele Unite, un critic aspru al Teheranului, si Rusia, aliatul traditional al Iranului, au ripostat deopotriva. "Speram ca Iranul va intelege ingrijorarea comunitatii internationale si va face pasii necesari" pentru suspendarea tuturor activitatilor nucleare, inclusiv a celor de cercetare, a declarat, pentru Itar-Tass, purtatorul de cuvant al MAE rus, Mihail Kaminin. Americanii au amintit ca Teheranul se indreapta intr-o "directie gresita", iar membrii Consiliului de Securitate ar trebui sa discute despre noua chestiune cat mai urgent.

×
Subiecte în articol: externe