x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iratxe Garcia Perez: Esenţa preşedinţiei României la Consiliul UE a fost de a veni în întâmpinarea nevoilor cetăţenilor

Iratxe Garcia Perez: Esenţa preşedinţiei României la Consiliul UE a fost de a veni în întâmpinarea nevoilor cetăţenilor

16 Iul 2019   •   18:30
Iratxe Garcia Perez: Esenţa preşedinţiei României la Consiliul UE a fost de a veni în întâmpinarea nevoilor cetăţenilor

Esenţa preşedinţiei României la Consiliul UE a fost de a veni în întâmpinarea nevoilor cetăţenilor, a punctat noul preşedinte al Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), Iratxe Garcia Perez, în timpul dezbaterii de evaluare a realizărilor mandatului ţării noastre, desfăşurată marţi după amiaza în plenul Parlamentului European la Strasbourg.

''România a deţinut Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene într-un moment cheie pentru viitorul Uniunii Europene. Nu a fost deloc o sarcină uşoară, nu doar pentru că provocările erau majore, era nesiguranţa Brexitului, ci şi pentru că perioada de lucru a fost scurtă deoarece au avut loc alegerile europene. Însă fără îndoială a fost una dintre preşedinţiile cele mai rodnice, şi de aceea ţin să felicit guvernul român'', a spus şefa socialiştilor din PE. 

Adresându-se premierului român Viorica Dăncilă, prezent la dezbatere, eurodeputata din Spania a declarat că guvernul român a dat dovadă de bună credinţă, fapt care a înlesnit multe acorduri, şi de asemenea a făcut multe eforturi pentru a pregăti terenul pentru o eventuală ieşire a Marii Britanii din UE pentru ca impactul să fie cât mai uşor atât pentru cetăţenii britanici, cât şi pentru restul cetăţenilor europeni. 

''Aceasta a fost esenţa preşedinţiei dumneavoastră, să veniţi în întâmpinarea nevoilor cetăţenilor'', a sintetizat Iratxe Garcia Perez.

În acest context, ea a apreciat faptul că tema centrală a preşedinţiei române la Consiliul UE fost coeziunea, expresie a solidarităţii între cetăţeni, dar şi între teritorii. ''Ştim cu toţii că există multe regiuni în Europa care sunt depopulate, deoarece tinerii nu văd un viitor acolo. De aceea, faptul că s-a stabilit drept prioritate Europa convergenţei a fost un lucru foarte potrivit'', a remarcat lidera grupului S&D, exprimându-şi speranţa că UE va profita de pe urma noilor tehnologii pentru a crea noi şanse peste tot, pe întreg teritoriul UE.

Garcia Perez a menţionat printre reuşitele preşedinţiei semestriale exercitate de România munca de pregătire şi acordurile pentru propunerile sectoriale pentru cadrul financiar multianual pentru următorii şapte ani (2021-2027). ''Acest buget comunitar pe care trebuie să-l încheiem imediat ce vom avea o nouă Comisie Europeană este esenţial pentru legislatura care începe acum. Doar dacă avem un buget solid putem duce la bun sfârşit politicile pe care cetăţenii le aşteaptă de la noi'', a eurodeputata spaniolă.

De asemenea, a continuat aceasta, ''preşedinţia română a reuşit să promoveze măsuri pentru a consolida pilonul social, cu o mai mare protecţie a lucrătorilor şi lucrătoarelor printr-o directivă privitoare la condiţii de lucru corecte şi la stabilirea autorităţii europene a muncii, chestiuni care pentru noi au fost fundamentale''. 

Perez a ţinut să evidenţieze ca o mare reuşită a mandatului României adoptarea unei directive pentru a ajunge la o conciliere între viaţa profesională şi cea personală, astfel că pentru prima oară a fost instituit un concediu de paternitate remunerat. 

''În aceste luni, guvernul român a promovat Europa solidarităţii, a dreptăţii, a egalităţii de şanse şi a egalităţii de gen. Însă au fost promovate şi valorile de diversitate care sunt atât de necesare acum în faţa celor care vor să se protejeze şi se tem de ceea ce este diferit. De aceea vă mulţumesc pentru iniţiativele împotriva xenofobiei, antisemitismului şi tuturor formelor de intoleranţă'', a spus preşedinta grupului S&D în finalul intervenţiei sale.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: iratxe garcia