x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Irma, cel mai costisitor uragan din istoria SUA, a devastat statul Florida

Irma, cel mai costisitor uragan din istoria SUA, a devastat statul Florida

11 Sep 2017   •   12:50
Irma, cel mai costisitor uragan din istoria SUA, a devastat statul Florida

Irma, cel mai puternic uragan produs vreodată în Atlantic, a lovit, ieri, statul american Florida, după ce devastase o serie de insule din Caraibe. Vântul distrugător, care a atins pe alocuri și 250 de kilometri pe oră, miile de familii rămase fără locuințe și un sistem de electricitate avariat aproape în totalitate i-au făcut pe experți să declare că Irma va deveni, probabil, cel mai costisitor uragan din istoria SUA, cu pagube estimate la 200 de miliarde de dolari.

Încă de la primele ore ale zilei de ieri, atunci când uraganul fusese avansat din nou la categoria 4, în timp ce se apropia de Florida Keys, un lanț de insule mici din sudul Floridei, aproximativ 80.000 de persoane rămăseseră deja fără electricitate și se aștepta ca numărul lor să ajungă la 4,1 milioane, pe măsură ce uraganul lovea din plin statul american, anunța agenția EFE. Compania americană de electricitate „Florida Power&Light” (FPL) vorbea însă despre un număr de peste 423.000 de locuințe afectate de întreruperi de curent, în momentul în care Irma atingea coastele statului, cu o viteză de 210 kilometri pe oră. În zilele precedente, uraganul lovise Cuba și insule din Caraibe cu o viteză care a atins, pe alocuri, 290 de kilometri pe oră -fiind încadrat în categoria 5- și lăsase în urmă peste 25 de morți și mii de familii fără locuință. Potrivit FPL, remedierea avariilor produse de Irma în Florida va dura câteva săptămâni.

Cea mai mare evacuare din istorie

Cea mai puternică furtună din Atlantic a determinat și cea mai mare operațiune de evacuare din istoria Statelor Unite. Autoritățile din statele Florida și Georgia au emis, sâmbătă, ordine de evacuare pentru 6,5 milioane de persoane. În Florida, 6,3 milioane de persoane au primit acest ordin, reprezentând 30% din populația statului, al patrulea ca mărime din Statele Unite. Aproximativ 72.000 de oameni au ajuns în adăposturile din Florida. Presa americană a susţinut însă că adăposturile au atins repede numărul maxim de persoane, iar multora le-a fost refuzată primirea. Potrivit publicației „The Independent”, locuitorii din Florida consideră că Donald Trump, preşedintele SUA, ar fi trebui să găzduiască victimele uraganului ce nu au mai avut loc în adăposturi, în reşedinţa sa din Mar-a-Lago.

 

Liderul de la Casa Albă le-a reamintit americanilor enorma putere distructivă” a uraganului Irma și le-a cerut, sâmbătă, tuturor celor aflați pe traiectoria acestuia să urmeze instrucțiunile autorităților și să plece din calea furtunii. ONU estima că până la 37 de milioane de persoane vor fi afectate de Irma.

 

Forța vânturilor și ploile intense provocate de Irma au făcut ravagii la Miami, unde numeroase străzi au fost inundate și au căzut zeci de copaci.  Ieri dimineață, străzile complet pustii erau luminate de fulgere, iar rafalele de vânt loveau cu putere clădirile din care zburau numeroase obiecte. Echipele de intervenții au început rapid operațiunile de evacuare a apelor care au inundat străzile acestui oraș, unde a fost declarată interdicția de circulație.

×
Subiecte în articol: uragan irma