x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Islanda amână retragerea candidaturii de aderare la Uniunea Europeană

Islanda amână retragerea candidaturii de aderare la Uniunea Europeană

13 Mai 2014   •   08:53
Islanda amână retragerea candidaturii de aderare la Uniunea Europeană

Guvernul islandez a anunţat luni că a amânat până în toamnă proiectul controversat de retragere a candidaturii ţării la aderarea la Uniunea Europeană, relatează AFP, potrivit Agerpres. Ministrul de externe islandez Gunnar Bragi Sveinsson a declarat pentru cotidianul Morgunbladid că parlamentarii vor relua dezbaterile după vacanţa parlamentară de vară.

El a promis că executivul de la Reykjavik la reveni asupra acestei probleme în toamnă.

Minoritari, deputaţii pro-UE au făcut totul de la sfâşitul lunii februarie pentru a împiedica adoptarea rapidă a unei rezoluţii ce autorizează guvernul eurosceptic să retragă această candidatură depusă de guvernul precedent în 2010.

Uniunea Europeană, prin vocea ambasadorului său la Reykjavik, a anunţat în luna martie că este posibil ca Islanda să suspende negocierile de aderare. Islanda este asociată cu UE prin Convenţia Schengen şi Spaţiul Economic European. Principalul obstacol în calea aderării la UE este pescuitul, subiect care nu a mai fost abordat în cursul negocierilor dintre Bruxelles şi Reykjavik în perioada iunie 2011 - ianuarie 2013.

×
Subiecte în articol: islanda uniunea europeana aderare UE