x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israel: Consiliul de Securitate ONU se va reuni de urgenţă

Israel: Consiliul de Securitate ONU se va reuni de urgenţă

07 Dec 2017   •   15:31
Israel: Consiliul de Securitate ONU se va reuni de urgenţă

Consiliul de Securitate ONU se va întâlni vineri pentru a discuta decizia lui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul ca fiind capitala Israelului, o decizie condamnată nu doar de Orientul Mijlociu, ci la nivel internaţional, relatează The Guradian.

Opt dintre cele 15 ţări au solicitat întâlnirea de urgenţă a Consiliului de Securitate, inclusiv Marea Britanie, Italia, Franţa, pe fondul revendicărilor din partea Palestinei şi a Turciei, care acuză că recunoaşterea lui Trump încalcă atât legea internaţională, cât şi rezoluţiile ONU.

Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, a spus că blocul consideră că Ierusalimul trebuie să fie atât capitala Israelului, cât şi a Palestinei. Ministrul de externe al Rusiei a afirmat că recunoaşterea făcută de către SUA poate duce la “consecinţe periculoase şi incontrolabile”.

În condiţiile în care se desfăşoară proteste în mai multe oraşe din Cisiordania, Palestina, mai mulţi aliaţi cheie ai SUA din Orientul Mijlociu au criticat, de asemenea, această mişcare.

Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a catalogat decizia lui Trump ca fiind una “istorică” şi a afirmat că mai multe ţări sunt gata să urmeze conducerea SUA, însă a fost singurul dintre liderii regionali care a felicitat mişcarea.

Curtea  Regală din Arabia Saudită a catalogat decizia ca fiind “nejustificată şi iresponsabilă”, iar preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a spus că Trump a aruncat Orientul Mijlociu într-un “cerc de foc”.

 

×