x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israel - Despre Sharon, pe ruta Ierusalim-Brasov

Israel - Despre Sharon, pe ruta Ierusalim-Brasov

de Marina Constantinoiu    |    14 Feb 2006   •   00:00
Israel - Despre Sharon, pe ruta Ierusalim-Brasov

Corespondenta din Tel Aviv
Iar a disparut din buletinele de stiri. Nici o conferinta de presa la spital, nici un comunicat, nici o veste despre o eventuala modificare in starea sanatatii lui Ariel Sharon. Ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat sambata, ca si cand nimeni n-ar fi pus lumea pe jar. Mutenie. Numai bine pentru a-si face loc teoria conspiratiei, aceasta batrana doamna parsiva.
Corespondenta din Tel Aviv
Iar a disparut din buletinele de stiri. Nici o conferinta de presa la spital, nici un comunicat, nici o veste despre o eventuala modificare in starea sanatatii lui Ariel Sharon. Ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat sambata, ca si cand nimeni n-ar fi pus lumea pe jar. Mutenie. Numai bine pentru a-si face loc teoria conspiratiei, aceasta batrana doamna parsiva.

Politica e o dama de moravuri usoare. Si-atunci cine sa fie cei care se implica in politica? Cine sunt toti strategii electorali si facatorii de lideri, daca telul lor este un "produs" de lansat pe "piata politicii"? Cum nimeni nu mai spune nimic oficial despre Ariel Shron, vorbeste "strada"-n voie. Ba chiar si pe internet, pe site-urile marilor ziare israeliene, unde au aparut blog-uri pe tema Sharon si "mostenirea" sa.

CONSILIERII. Si pentru ca el a disparut brusc de pe firmament, lasand in urma o situatie destul de confuza in plan politic, trebuie gasiti niste tapi ispasitori. Cum treaba cu acuzarea medicilor de malpraxis nu e prea usoara, avand in vedere faptul ca pacientul nu e tocmai tanar si nici nu avea o sanatate de fier, a venit randul "echipei" sale sa fie luata la tocat marunt. Consilierii sai sunt acuzati ca l-au impins pe premier sa lupte pana in ultima clipa, pentru a putea duce mai departe proiectele sale legate de separarea de palestinieni, dar mai ales, in ultimele luni, de a-si aduce in fruntea tarii nou-infiintatul Partid Kadima. Cum parca nimic nu e suficient cand vine vorba de exgerare, pe internet, forumurile de discutii abunda in teorii ale conspiratiei si mai delirante.

SCHIMBAREA. Pana acum, de cate ori starea sanatatii premierului se inrautatea, postarile pe internet erau, majoritatea, cu urari de insanatosire sau macar de usurare a suferintei. Nu si sambata trecuta, cand Sharon a fost dus de urgenta la sala de operatii, iar medicii se gandeau la ce-i mai rau. Brusc, tema dezbaterii a devenit alta: sa moara sau sa agonizeze mult si bine? Adica, in traducere libera, "o sa-l lase Ehud Olmert, succesorul sau la conducerea Partidului Kadima si premierul interimar, sa moara, in sfarsit?". In viziunea "strazii", Olmert e cel care decide cand sa fie deconectat de la aparate Sharon, pentru ca decesul sau "oficial" sa se transforme intr-un avantaj pentru partid, in pragul alegerilor din 28 martie, sau macar intr-un dezavantaj minor!

"MOARTE PROGRAMATA"
Una dintre postari sustinea ca Sharon este mentinut in mod deliberat intr-o stare vegetativa pana in ultimele zile ale campaniei electorale, pentru a se minimaliza pierderea de procente pentru Kadima, in caz de disparitie a liderului. Altii spun ca, din contra, "Sharon va fi scos din priza" fix in acea perioada, tocmai pentru a se crea un val de simpatie la adresa partidului, care-si pierde marele lider. Multi cred ca totul se va intampla la 27 martie. Se dau si detalii despre locul inmormantarii (unii sunt convinsi ca Sharon va fi inmormantat la ferma sa din sudul Israelului, alaturi de cea de-a doua sotie, Lili - nascuta in Romania, altii, ca nu, el nu are cum sa-si doarma somnul de veci decat alaturi de marii conducatori ai statului, pe Muntele Herzl). Cert e ca doar imaginatia e de ei. Nimeni nu poate sti, in fond, ce efect va avea asupra campaniei electorale incapacitarea lui Sharon si nici macar cum se vor schimba datele problemei daca el moare in aceasta perioada.

Olga Zimmerman: "Arik a fost in Romania"


RUDE DIN ROMANIA. Olga Zimmerman, cumnata premierului
Luna trecuta, cand am petrecut o saptamana in Israel, relatand zilnic despre situatia de aici si starea sanatatii lui Ariel (Arik, pentru apropiati) Sharon, un cititor imi reprosa pe site-ul Jurnalului National ca nu am scris despre faptul ca acesta a fost casatorit de doua ori, iar sotiile sale, surori, erau nascute in Romania.

POVESTEA UNEI VIETI. Despre cele doua casatorii ale lui Sharon - prima, cu Margalit, cea de-a doua cu Lili, sora ei (Gali, cum o alinta Ariel Sharon pe prima sa sotie - n.r.), s-a scris in presa. Despre familia Sharon, marcata prea mult de tragedii, s-a scris mai putin. Putini stim ca Ariel Sharon a avut un fiu din prima casatorie, care si-a pierdut viata intr-un incident stupid, in timp ce se juca cu o arma, care s-a descarcat si i-a curmat viata. Aceasta tragedie intervenea la scurt timp dupa ce Ariel Sharon trecuse printr-o alta: moartea primei sale sotii, Margalit. Intr-un accident de masina, la 2 mai 1962. Povestea vietii familiei Sharon, cu momentele ei tragice, dar si cele de bucurie intensa, o spune acum, intr-un interviu in exclusivitate acordat cotidianului israelian de limba romana Viata noastra, Olga Zimmerman. Cumnata lui Ariel Shron. O israelianca nascuta la Brasov, care a emigrat in Israel in 1946, dar care inca recita strofe intregi din creatia eminesciana.

EMIGRAREA. "In 1946, eu, impreuna cu Margalit, sora mea, am facut alia in Israel («ne-am integrat in societate» - n.r.). Margalit a devenit ulterior prima sotie a lui Arik. In urma unui accident, sora mea a murit, lasand in urma un copil. Cealalta sora a mea, Lili, a devenit a doua sotie a lui Arik, ca sa poata avea grija de copil", explica Olga. Ulterior, Lili si Arik au avut impreuna doi baieti, pe Omri si Gilad. Lili a murit de cancer, la 25 martie 2000.

Au fost sase frati - Eiezer si Itzhak Zimmerman, Margalit si Lili Sharon, Yaffa Drukman si Olga. Dintre toti sase, doar Olga mai traieste. Si-a dedicat viata artei si inca mai creeaza. "Este adevarat, inca mai lucrez. Nu ma pot opri, este o pasiune pe care nu o pot stavili. Tot ce vedeti aici (zeci de tablouri si sculpturi «troneaza» in apartament - n.r) este realizat de mine de-a lungul vietii. Am descoperit aceasta pasiune pentru pictura pe la 20 de ani, insa cea pentru sculptura i-o datorez in intregime unei profesoare universitare originare din Bucuresti, care insa se afla in Israel de peste 30 de ani. Numele ei este Lelia David-Zoaf si vreau sa-i multumesc prin dumneavoastra pentru tot ceea ce a facut pentru mine", declara Olga Zimmerman cotidianului Viata noastra.

SOTII SHARON. Familia ei s-a nascut la Brasov, iar Olga inca isi aminteste de locurile dragi ale copilariei, marturisindu-si dragostea pentru Romania. "Aveam doar 17 ani cand am venit in Israel si cand eu cu Margalit eram la internat, iar Arik era comandant la Hagana (prima Armata israeliana - n.r). S-au cunoscut, s-au indragostit si apoi s-au casatorit. Apoi si eu m-am casatorit si am inceput sa studiez Belle Arte la Universitatea din Haifa", marturiseste cumnata primului-ministru israelian. "Stiti ca nu am mai vorbit limba romana de 60 de ani? In familie am vorbit ungureste, ca atunci asa erau vremurile, apoi, de cand am venit in Israel, am vorbit numai ivrit... Am baut din apa Brasovului, apa Romaniei, si asta ramane tot restul vietii... Romania iti intra in sange", spune aceasta.

IN VIZITA LA NOI. Olga Zimmerman a fost de putine ori in Romania, de cand a venit in Israel. De vreo sase, sapte ori. "In urma cu noua ani am fost in Romania cu Lili, fosta sotie a lui Arik, si cu Yaffa, cealalta sora a noastra. Romania este schimbata, dar tot imi aduce aminte de copilaria si adolescenta mea de acolo. Si Arik a fost in Romania, cu Lili, si i-a placut foarte mult tara", povesteste Olga.

Ultima data cand l-a vazut pe Arik a fost cu sapte zile inaintea accidentului vascular din 4 ianuarie, in urma caruia Sharon a intrat intr-o coma din care doar o minune il va mai poate scoate. A fost intotdeauna in relatii extraordinare cu Arik si de aceea se roaga, impreuna cu toata familia, pentru sanatatea lui. Din pacate, Ariel Sharon nu va mai avea ocazia de a mai vizita Romania, atat de draga Olgai.
×