x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israel: Fostul premier Ehud Barak înfiinţează un nou partid cu scopul declarat de a-l învinge pe Netanyahu

Israel: Fostul premier Ehud Barak înfiinţează un nou partid cu scopul declarat de a-l învinge pe Netanyahu

26 Iun 2019   •   21:05
Israel: Fostul premier Ehud Barak înfiinţează un nou partid cu scopul declarat de a-l învinge pe Netanyahu

Fostul premier israelian Ehud Barak a anunţat miercuri înfiinţarea unui nou partid care va candida în alegerile legislative din 17 septembrie pentru "a pune capăt puterii lui Netanyahu", relatează AFP.

Ehud Barak, în vârstă de 77 de ani, i-a succedat în funcţie în 1999 lui Benjamin Netanyahu, înainte de a se retrage din viaţa politică în 2013.

"Creăm un nou partid pentru a pune capăt puterii lui Netanyahu", a declarat Barak într-o conferinţă de presă de la Tel Aviv. Numele acestei formaţiuni va fi lansat în "două săptămâni", cu prilejul lansării oficiale.

Fost şef de stat major al armatei israeliene, Ehud Barak a fost ministru al apărării în cadrul guvernului Netanyahu între 2007 şi 2013.

"Te cunosc de 50 de ani... este sfârşit de drum pentru tine", a declarat Barak adresându-se direct premierului care s-a aflat sub comanda sa în anii '70 în cadrul unei unităţi de elită a armatei.

Denunţând practicile "corupte" ale lui Netanyahu, Ehud Barak a afirmat că Israelul nu a cunoscut "niciodată zile atât de întunecate".

Benjamin Netanyahu, în vârstă de 69 de ani dintre care 13 la putere, urmează să fie audiat de procurori pentru a răspunde acuzaţiilor de "corupţie", "fraudă" şi "abuz de încredere" în trei dosare.

După ce a eşuat în formarea unei coaliţii de guvernare în urma legislativelor anticipate de la 9 aprilie, el a preferat să provoace noi alegeri, fixate pentru 17 septembrie.

Preşedintele Knessetului, Yuli Edelstein, a declarat marţi că examinează posibilitatea anulării acestui scrutin, o propunere salutată de premier. "Respect eforturile dlui Edelstein de a încerca să evite noi alegeri", a reacţionat Netanyahu miercuri pe pagina sa de Facebook.

Principalul său adversar, fostul şef de stat major Benny Gantz, în fruntea listei de centru "Albastru-Alb", care a obţinut 35 de locuri din 120 în Knesset, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că acum "nu există cale de întoarcere". El a dat totuşi asigurări că dacă ar fi posibil ar accepta să facă parte dintr-un guvern de uniune naţională "fără Netanyahu".

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Israel netanyahu barak