x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ISRAEL, GUVERN LĂRGIT: Netanyahu o vrea pe Livni

ISRAEL, GUVERN LĂRGIT: Netanyahu o vrea pe Livni

de Sînziana Stancu    |    16 Mar 2009   •   00:00

Premierul israelian a repus pe tapet ideea unui executiv lărgit, în care să să fie incluşi rivalii, precum şi rotaţia la putere.



Benjamin Netanyahu, liderul partidului de dreapta, Likud, a avut convorbiri secrete cu rivala sa, Tzipi Livni, lider al partidului centrist, Kadima, scrie AFP citând presa israeliană. Cei doi lideri au avut tot mai multe convorbiri telefonice în ultimul timp, dar şi o întâlnire faţa-n faţă, de peste patru ore, acasă la Livni, la Tel Aviv, la care au participat şi alţi apropiaţi din cercul lor politic. Ei au luat în calcul mai ales posibilitatea rotaţiei la putere, Netanyahu urmând să conducă viitorul guvern timp de aproximativ trei ani, iar Livni succedându-i în partea a doua a mandatului, care are o durată totală de patru ani şi opt luni.

CABINET DE UNIUNE NAŢIONALÂ

Duminică, potrivit postului de radio public israelian, Netanyahu şi Livni ar fi urmat să se întâlnească pentru a discuta despre formarea unui guvern lărgit, de uniune naţională. Echipele de negociatori ale celor două partide, conduse de către Guideon Saar, din partea Likud, şi de Tzahi Hanegbi, din partea Kadima, erau destul de încrezătoare în posibilitatea obţinerii unui consens, scria ziarul Yediot Aharonot. Cel mai important subiect al discuţiilor rămâne modalitatea de rezolvare a conflictului israeliano-palestinian. În timp ce ministrul de Externe, Livni, are în vedere continuarea negocierilor cu Autoritatea Palestiniană a preşedintelui Mahmud Abbas şi evacuarea a zeci de mii de colonişti evrei din Cisiordania şi regruparea lor în alte perimetre de implantări, urmată de crearea unui stat palestinian vecin cu Israelul, Netanyahu vrea să condiţioneze într-un fel negocierile cu Autoritatea Palestiniană de întărirea economiei şi securităţii acestor teritorii.

După legislativele din 10 februarie, Kadima a obţinut 28 de mandate de deputat, iar Likud, 27, însă Netanyahu poate conta pe o majoritate de cel puţin 61 de deputaţi din totalul de 120 ai Parlamentului, datorită sprijinului formaţiunilor religioase de extremă-dreapta.  

×
Subiecte în articol: externe livni netanyahu