x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israel: Legea statului-naţiune, reclamată la Curtea Supremă

Israel: Legea statului-naţiune, reclamată la Curtea Supremă

08 Aug 2018   •   11:29
Israel: Legea statului-naţiune, reclamată la Curtea Supremă

Un grup arabo-israelian pentru drepturile omului a depus o petiţie la Curtea Supremă a Israelului prin care cere anularea legii controversate a statului-naţiune, considerând că aceasta reprezintă o "legislaţie rasistă care contravine tuturor normelor dreptului internaţional''.

 

Legea statului-naţiune, adoptată luna trecută, declară Israelul patria exclusivă a poporului evreu şi retrogradează statutul limbii arabe. 

Legea a fost întâmpinată cu critici virulente, în special din partea minorităţilor arabă şi druză din Israel, care afirmă că legea acordă prioritate caracterul evreiesc al ţării în detrimentul caracterului său democratic. 

Premierul Benjamin Netanyahu a apărat legea, apreciind că aceasta va asigura că Israelul rămâne patria poporului evreu şi o democraţie. El a menţionat că legea nu afectează drepturile minorităţilor individuale. 

Adalah, Centrul legal pentru drepturile minorităţii arabe din Israel, a depus petiţia în numele unor parlamentari arabo-israelieni şi al altor grupuri arabo-israeliene. "O lege care neagă drepturile civile şi naţionale ale palestinienilor în patria lor este rasistă, colonialistă şi ilegitimă", se arată în petiţie. AGERPRES

×