x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelienii țin cu Bashar al-Assad

Israelienii țin cu Bashar al-Assad

03 Aug 2018   •   19:50
Israelienii țin cu Bashar al-Assad

Ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, a afirmat, ieri, că preluarea controlului Siriei de către Bashar al-Assad prezintă avantaje pentru Israel, care nu are intenţia să se amestece în treburile interne ale ţării vecine, scrie AFP.

„În Siria, din punctul nostru de vedere, se revine la situaţia care prevala înainte de războiul civil, în 2011, adică există în mod clar cineva căruia să i te adresezi, există cineva care este responsabil şi există o putere centrală”, a spus Lieberman în cursul unei vizite la instalaţii de apărare antiaeriană din nordul Israelului. După mai bine de şapte ani de la izbucnirea conflictului în Siria, forţele lui Bashar al-Assad au reuşit să cucerească regiuni întregi de la rebeli şi jihadişti, controlând acum aproape două treimi din teritoriu, inclusiv majoritatea oraşelor principale. Damascul a beneficiat de sprijinul Rusiei, Iranului şi al mişcării şiite libaneze Hezbollah. Războiul din Siria s-a soldat până acum cu peste 350.000 de morţi. „Nu ne vom amesteca, nici nu vom interveni în afacerile interne ale Siriei, cu condiţia să fie respectate trei puncte care sunt importante pentru noi”, a afirmat Lieberman. El a menţionat îndeosebi „respectarea acordurilor de separare din 1974”, care se referă la crearea unei zone-tampon demilitarizate pe Platoul Golan, din care o mare parte este anexată de către Israel, ocupaţie considerată ilegală de către ONU şi Siria.

Lieberman a mai precizat că „teritoriul sirian nu trebuie folosit drept avanpost iranian contra Israelului” şi să nu servească drept loc de tranzit pentru „armele destinate Hezbollahului în Liban”.

 

Ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, îi ia partea lui Al-Assad

×
Subiecte în articol: avigdor lieberman