x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Israelul a deschis porţile Infernului!". Şeful operaţiunilor militare ale Hamas a fost ucis în Gaza

"Israelul a deschis porţile Infernului!". Şeful operaţiunilor militare ale Hamas a fost ucis în Gaza

de Marina Constantinoiu    |    14 Noi 2012   •   18:21
"Israelul a deschis porţile Infernului!". Şeful operaţiunilor militare ale Hamas a fost ucis în Gaza
Sursa foto: MAHMUD HAMS/AFP

Şeful operaţiunilor militare ale aripii armate a mişcării islamiste palestiniene Hamas, Ahmed Jaabari, a fost ucis miercuri într-un raid israelian în Gaza într-o operaţiune chirurgicală care a vizat o maşină la bordul căreia se afla acesta.

"Israelul a deschis porţile Infernului, ucigându-l pe Jaabari! Această agresiune va duce la război", a anunţat mişcarea Hamas. Poliţia israeliană a ridicat nivelul de alertă la scară naţională, ca urmare a acestor evenimente. În atac a mai fost rănit şi bodyguardul lui Jaabari.

Armata şi serviciul secret
"Armata israeliană l-a vizat pe Ahmad Jaabari, şeful aripii armate a Hamas, în Gaza", a confirmat armata israeliană într-un comunicat, adăugând că acesta s-a făcut responsabil direct de comiterea mai multor atentate teroriste îndreptate împotriva statului Israel în ultimii ani".

Operaţiunea a fost realizată de armată, împreună cu serviciul de securitate internă Shin Beth şi viza "paralizarea lanţului de comandă şi de control de la conducerea Hamas, precum şi infrastructura sa teroristă", potrivit comunicatului.

Portretul "generalului"

Jaabari, care şi-a făcut apariţia în public la 18 octombrie 2011, când a fost predat soldatul israelian Gilad Shalit, care a fost ţinut în captivitate de Hamas, s-a alăturat mişcării Hamas în timpul detenţiei sale în Israel, după arestarea în 1982 pentru planificarea de operaţiuni antiisraeliene.

Ahmed Jaabari era cunoscut în Gaza drept "generalul" sau "şeful Statului-Major". A devenit şeful executiv al aripii armate a Hamas în 2003. A mai fost vizat de tentative de asasinare din partea israelienilor, iar într-un raid al acestora din 2004 fiul său cel mare, fratele său şi mai mulţi verişori au fost ucişi.

Operaţiune de amploare

Armata israeliană a declarat că eliminarea lui Jaabari nu este decât începutul unei operaţiuni militare contra grupurilor armate din Fâşia Gaza. Un nou ciclu de violenţe la frontiera dintre Fâşia Gaza şi Israel s-a declanşat în weekend, când şapte palestinieni – patru civili şi trei combatanţi – au fost ucişi, alţi 35 răniţi şi opt israelieni răniţi, dintre care patru soldaţi.

Brigăzile Ezzedine al-Qassam şi-au luat angajamentul de a continua acţiunile pe calea rezistenţei, potrivit unui comunicat al mişcării, dând asigurări că "ocupantul şi-a deschis către el însuşi porţile Infernului". Purtătorul de cuvânt al Guvernului Hamas din Gaza a declarat pentru France Presse că "Israelul este responsabil de aceste crime şi de gravele lor consecinţe".

Imediat după anunţarea acţiunii, Statele Unite au afirmat că urmăresc îndeaproape evoluţia situaţiei şi că susţin dreptul Israelului de a se apăra de terorism. "Suntem solidari cu partenerul nostru israelian în dreptul său de a se apăra de terorism", a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului. Un alt oficial din Departamentul Apărării a adăugat că SUA respectă dreptul Israelului la legitimă apărare.

×
Subiecte în articol: Israel lider hamas