x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul a INTERCEPTAT convorbiri telefonice ale secretarului de stat SUA, John Kerry

Israelul a INTERCEPTAT convorbiri telefonice ale secretarului de stat SUA, John Kerry

03 Aug 2014   •   13:46
Israelul a INTERCEPTAT convorbiri telefonice ale secretarului de stat SUA, John Kerry
Sursa foto: ANDY RAIN/EPA

Israelul a ascultat convorbirile telefonice ale secretarului de stat american John Kerry în timpul negocierilor cu palestinienii de anul trecut, a relatat duminică săptămânalul german Der Spiegel, citând surse din serviciile secrete, transmite AFP.

În cursul acestor negocieri, care în final au eşuat în aprilie a.c., şeful diplomaţiei SUA a vorbit cu numeroşi responsabili din Orientul Mijlociu, folosind, conform surselor citat de ziar, nu doar linii securizate, ci şi echipamente telefonice obişnuite, uşor de interceptat.

Convorbirile au fost interceptate de către serviciile secrete israeliene şi ale cel puţin încă unei ţări, mai adaugă sursele Der Spiegel, iar Israelul "a folosit informaţiile obţinute astfel în cursul negocierilor".

Potrivit publicaţiei germane, nici secretariatul de stat american şi nici guvernul Israelului nu au dorit să comenteze informaţia.

John Kerry, care şi-a stabilit ca prioritate a mandatului în fruntea diplomaţiei SUA ajungerea la o soluţie negociată în Orientul Mijlociu, a reuşit să-i aducă la masa negocierilor pe premierul israelian Benjamin Netanyahu şi pe preşedintele palestinian Mahmoud Abbas în iulie 2013. În aprilie a.c. însă Israelul a anunţat brusc instalarea a 700 de noi colonii şi a refuzat să elibereze o ultimă serie de deţinuţi palestinieni, aşa cum era prevăzut, iar Mahmoud Abbas a reacţionat cerând ca Palestina să devină membră a mai multor convenţii ale ONU, în final negocierile eşuând.

Recent, Kerry a încercat fără succes să determine instalarea unui armistiţiu pentru a pune capăt intervenţiei militare israeliene în desfăşurare în Gaza.

×