x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul aşteaptă susţinerea României la ONU

Israelul aşteaptă susţinerea României la ONU

de Mediafax    |    21 Sep 2011   •   14:22

Ambasadorul Israelului la Bucuresti, Dan Ben-Eliezer, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca se asteapta ca Romania sa sustina la ONU cauza Israelului, nu pentru evrei, nu pentru palestinieni, ci de dragul procesului de pace.

"N-o sa spunem Guvernului Romaniei cum sa voteze (in cadrul ONU - n.r.). Daca se va ajunge la vot, asteptarile de la Romania sunt aceleasi cu cele pe care le am de la celelalte tari pe care le consideram bune prietene. Israelul si Romania au aceeasi viziune. Nu e un secret, a fost evocat` de premierul Emil Boc, dar si de presedintele Basescu, la intalnirea cu diplomatii romani. Romania sustine negocierile intre cele doua parti si le invita la o discutie fata in fata", a declarat Dan Ben-Eliezer, raspunzand unei intrebari referitoare la pozitia Romaniei la ONU.

El a mai spus ca Romania nu sustine miscarea unilaterala a palestinienilor, fiindca ar fi contraproductiv pentru procesul de pace. "Deci, eu, ca ambasador, ma astept ca Romania va sustine cauza noastra, nu pentru noi, nu pentru palestinieni, ci de dragul procesului de pace", a continuat ambasadorul Israelului la Bucuresti. In cadrul declaratiei sale de presa, Ben-Eliezer a afirmat ca declararea unilaterala a statului palestinian este un act prematur, care nu este conform cu dreptul international, cu tratatele internationale pentru pace sau cu acordurile existente intre Israel si palestinieni. "Stiu ca drumul spre pace va fi unul lung si dificil. (…) Israelul nu se opune statului palestinian. Israelul vrea coexistenta pasnica alaturi de un viitor stat palestinian, dar acest obiectiv poate fi atins numai prin discutii directe. Mai intai de toate, actiunile unilaterale nu vor duce la pace, ci mai degraba vor complica orice proces de pace. Baza pentru orice proces de pace este negocierea", a sustinut ambasadorul statului Israel la Bucuresti.

El a mai spus ca, in pregatirea pentru declaratia unilaterala a statului, Autoritatea Palestiniana a semnat un acord de reconciliere cu Hamas. "Hamas este o organizatie terorista recunoscuta, scoasa in afara legii in numeroase tari care recunosc toate pericolele reprezentate de acest grup. Hamas continua sa solicite distrugerea Israelului. Sprijinirea declaratiei unilaterale in timp ce Hamas este un partener al Autoritatii Palestiniene va constitui recunoasterea de facto a legitimitatii internationale a Hamas", a continuat Ben-Eliezer. In finalul declaratiei, el a afirmat ca este de datoria conducerii palestiniene sa revina pe calea negocierilor pentru a conduce poporul palestinian fata de obiectivele stabilite de catre comunitatea internationala - doua state pentru doua popoare, care traiesc in pace durabila si securitate.

Ministrul de Externe roman, Teodor Baconschi, a declarat, marti, la New York, ca Romania sprijina existenta unui stat palestinian, dar singura solutie viabila pentru declararea acestuia este cea negociata bilateral intre palestinieni si Israel.

×