x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul revendică atacuri „de amploare” în Siria

Israelul revendică atacuri „de amploare” în Siria

20 Noi 2019   •   22:30
Israelul revendică atacuri „de amploare” în Siria

Armata israeliană a revendicat miercuri dimineaţă o serie de atacuri aeriene „de amploare” împotriva unor obiective militare din Siria în care au fost ucişi aproximativ 20 de „luptători”, între care 16 străini, potrivit unui ONG, atacuri survenite ca ripostă la un tir cu rachete lansate cu o zi înainte, relatează AFP.

Marţi, sistemul de apărare antirachetă israelian a interceptat patru rachete trase din Siria „de elemente iraniene” spre nordul Israelului, potrivit armatei israeliene.

Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), care are o reţea extinsă de surse în această ţară aflată în război, a anunţat primele raiduri israeliene drept represalii în cursul zilei.

Miercuri dimineaţă, armata israeliană a revendicat noi atacuri „de mare amploare” asupra poziţiilor regimului sirian şi ale forţelor iraniene Al-Quds în Siria, ţară aliată Iranului, marele inamic regional al Israelului.

„Pe cel ce ne loveşte, îl vom lovi! Aceasta am făcut în această noapte împotriva unor ţinte militare siriene şi ale forţelor iraniene al-Quds în Siria”, a declarat premierul israelian, Benjamin Netanyahu (foto), în prezent în centrul unor negocieri intense pentru a rămâne la putere.

Potrivit armatei, avioanele de luptă israeliene au lovit „12 ţinte militare” în Siria, inclusiv depozite militare şi centre de comandă militare.

Potrivit unui nou bilanţ al OSDO, 23 de persoane - 21 de combatanţi, între care 16 străini, şi doi civili - au fost ucise în aceste raiduri de noapte israeliene.

„A fost sumar şi foarte intens”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Jonathan Conricus. „Obiectivul principal a fost «clădirea de sticlă» situată în perimetrul militar al Aeroportului Internaţional Damasc”, a spus el.

„Aceasta este clădirea principală folosită de Gardienii Revoluţiei (...) pentru a coordona transportul materialului militar din Iran în Siria şi nu numai”, a adăugat oficialul citat.

Militarii israelieni, care revendică rar atacuri pe teritoriul sirian, au declarat că o „rachetă antiaeriană siriană” a fost trasă înainte „în pofida avertismentelor clare de a nu face acest lucru”.

Potrivit agenţiei de presă siriene Sana, apărarea antiaeriană a răspuns unui „atac puternic” al aviaţiei israeliene şi a „doborât” mai multe rachete israeliene în apropiere de Damasc. Un corespondent AFP din capitala Siriei a declarat că a auzit mai multe explozii puternice.

„La ora 01:20 (23:20 GMT) avioane militare israeliene au tras mai multe rachete în apropiere de Damasc”, a indicat Sana, în timp ce agenţia de presă libaneză ANI a relatate despre „avioane de luptă ostile” care au „simulat raiduri la joasă altitudine deasupra Tyr”, în sudul Libanului.

„Apărarea noastră antiaeriană a răspuns la acest atac greu, a interceptat rachete ostile şi a fost în măsură să distrugă majoritatea” acestor rachete, a indicat agenţia Sana, citând o sursă militară, fără a semnala victime.

Armata israeliană a dat asigurări că loviturile siriene „nu au făcut victime” de partea israeliană şi că „toţi piloţii s-au întors sănătoşi şi teferi” şi consideră că Damascul este „responsabil” pentru aceste acţiuni.

„Suntem pregătiţi pentru diferite scenarii”, a adăugat armata israeliană, care a mai lansat un raid în Siria în august pentru a preveni un atac cu „dronă kamikaze” pe care Iranul îl pregătise împotriva statului evreu.

Armata israeliană a efectuat, de asemenea, săptămâna trecută, o operaţiune împotriva Jihadului Islamic în Gaza, o enclavă palestiniană cu două milioane de locuitori.

În acelaşi timp, un atac aerian a vizat la Damasc casa unui responsabil al acestui grup armat palestinian, Akram Ajouri. Lovitura, atribuită de Siria Israelului - care nu a făcut declaraţii pe această temă - s-a soldat cu doi morţi, între care fiul lui Akram Ajouri, considerat drept un responsabil al biroului politic al Jihadului islamic.

În urma operaţiunii desfăşurate în Fâşia Gaza împotriva comandantului său Baha Abu al-Ata, Jihadul Islamic a lansat aproximativ 450 de rachete către Israel, potrivit armatei israeliene. Statul evreu a intensificat atacurile împotriva unor „ţinte” ale Jihadului Islamic din Gaza.

La aproximativ două zile de la începerea acestor confruntări, opt membri ai unei familii palestiniene - un bărbat, două femei şi cinci copii - au fost ucişi într-un atac la Deir al-Balah, în sudul enclavei.

În total, aceste lovituri israeliene în Gaza s-au soldat cu 34 de morţi şi 110 răniţi, potrivit Ministerului local al Sănătăţii.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Israel siria atac rachete