x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul şi mişcările palestiniene din Gaza se apropie de un acord de încetare a focului

Israelul şi mişcările palestiniene din Gaza se apropie de un acord de încetare a focului

de Marina Constantinoiu    |    20 Noi 2012   •   19:02
Israelul şi mişcările palestiniene din Gaza se apropie de un acord de încetare a focului

Un acord de încetare a focului între grupările armate palestiniene din Fâşia Gaza şi Israel va fi anunţat marţi seara la Cairo, au afirmat surse din cadrul mişcărilor palestiniene Hamas şi Jihadul Islamic, citate de France Presse.

“În această seară va fi organizată o conferinţă de presă comună a Hamas, Jihadului Islamic şi a intermediarului egiptean pentru a anunţa acordul de încetare a focului”, a declarat pentru AFP o sursă din Jihadul Islamic, informaţie care a fost confirmată şi de o sursă din Hamas.

Potrivit mişcării Hamas, acordul va fi încheiat la ora 19:00 GMT şi va intra în vigoare începând cu ora 22:00 GMT.

Anterior, preşedintele egiptean, Mohamed Morsi, anunţase că “agresiunea israeliană împotriva Fâşiei Gaza va înceta în cursul zilei”, potrivit agenţiei oficiale de presă egiptene, Mena, relatează AFP.

"Agresiunea grotescă israeliană va înceta astăzi, marţi, iar eforturile pentru a se ajunge la încetarea focului între palestinieni şi israelieni ar trebui să aibă rezultate pozitive în următoarele ore", a declarat preşedintele egiptean.

Egiptul se află în centrul eforturilor internaţionale pentru a menţine ordinea în enclava controlată de Hamas, ca urmare a ofensivei israeliene "Pilon de Apărare", desfăşurată împotriva grupărilor militare palestiniene.

Preşedintele american Barack Obama i-a mulţumit preşedintelui egiptean Mohamed Morsi pentru eforturile depuse în vederea obţinerii unui armistiţiu.

De la începutul ofensivei de miercuri, 116 palestinieni au fost ucişi în Gaza, iar alţi 920 au fost răniţi, potrivit unor surse medicale. Trei israelieni şi-au pierdut viaţa în urma acestui conflict.

Israelul a amânat temporar ofensiva terestră, arătându-se dispus să ofere o şansă eforturilor diplomatice, ca urmare a întâlnirii din noaptea de luni spre marţi a forumului celor nouă principali miniştri ai Guvernului lui Benjamin Netanyahu.

Potrivit mass-media israeliene, Israelul vrea un armistiţiu de 24 până 48 de ore, pentru ca părţile să poată lucra la o încetare a focului de durată.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon le-a cerut, în cursul unei vizite la Cairo, tuturor părţilor "să înceteze focul imediat". "Orice nouă escaladare a conflictului pune întreaga regiune în pericol", a apreciat acesta.

×
Subiecte în articol: conflict fasia gaza Israel hamas palestina