x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Istanbul, începutul sfârșitului pentru Erdogan

Istanbul, începutul sfârșitului pentru Erdogan

de Şerban Mihăilă    |    25 Iun 2019   •   09:20
Istanbul, începutul sfârșitului pentru Erdogan

Opoziția din Turcia a câștigat pentru a doua oară alegerile pentru primăria orașului Istanbul, administrând președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, cea mai devastatoare lovitură din cariera sa politică. După 25 de ani, Partidul Dreptate și Dezvoltare (AKP), aflat la guvernare, pierde controlul asupra celui mai important oraș al țării, iar această înfrângere poate însemna începutul sfârșitului pentru autoritarul lider turc.

Candidatul opoziţiei, Ekrem Imamoglu, a obţinut 54,21% din voturi la scrutinul repetat de duminică pentru primăria oraşului Istanbul, conform rezultatelor oficiale preliminare anunţate ieri de Consiliul Electoral Suprem. După numărarea aproape integrală a voturilor exprimate, Imamoglu, candidatul Partidului Republican al Poporului (CHP), conducea cu peste 800.000 de sufragii în fața rivalului său din AKP, Binali Yildirim, în condițiile în care reprezentantul opoziției câştigase scrutinul local din 31 martie, învingându-și adversarul la o diferenţă de doar 13.000 de voturi. Se pare însă că repetarea alegerilor, dictată de partidul lui Erdogan, i-a mobilizat și mai tare pe contestatarii actualului regim de la Ankara, iar rezultatul scrutinului de duminică demonstrează o imensă eroare de calcul făcută de liderul turc. Prezenţa la urne a fost de 84,5%, cu 8,74 de milioane de voturi valide, susțin autoritățile locale. Peste 10,56 milioane de persoane au fost eligibile să îşi exprime votul la controversatul scrutin reluat, organizat duminică. În urma rezultatului dezastruos, atât Erdogan, cât și Yildirim l-au felicitat pe Imamoglu, acceptându-și, implicit, înfrângerea. AKP contestase alegerile din luna martie, câștigate de același Imamoglu, invocând faptul că numeroase voturi au dispărut, iar o serie de observatori electorali nu au avut acreditări oficiale. Opoziția, precum și majoritatea observatorilor politici au apreciat însă că în spatele deciziei de repetare a alegerilor pentru Istanbul s-a aflat însuși Erdogan. În martie, AKP a pierdut nu doar Istanbulul, ci și capitala Ankara și alte orașe importante, între care și Izmir. Imediat după alegeri, considerate un verdict devastator pentru regimul Erdogan, liderul de la Ankara a început să tune binecunoscuta sa teorie a conspirației, vorbind despre „cercurile întunecate”, „sabotorii economiei” și „elitiștii” care atacă țara și colaborează pentru „a fura voința națiunii”.

Desprinși de Erdogan

„Cine câștigă Istanbul câștigă Turcia”, a declarat, în mai multe rânduri, Erdogan, el însuși primar al orașului, între 1994 și 1998. Istanbul, cel mai mare oraș al Turciei și cel mai important centru de afaceri, a fost, de altfel, locul unde actualul lider turc și-a început cariera politică, înainte de a deveni premier și președinte, începând din 2013. Și din acest motiv, înfrângerea AKP în Istanbul, după 25 de ani de control asupra orașului, demonstrează că, în sfârșit, opoziția reușește să-l contracareze pe președinte. Mai mult, înfrângerea partidului liderului de la Ankara a creat un precedent ce are toate șansele să amplifice discuțiile pe tema apariției „erei post-Erdogan”. Deocamdată, rezultatul pare să accentueze sciziunile în interiorul AKP, unde o serie de lideri acceptaseră victoria lui Imamoglu încă din martie.

Deschidem un nou capitol în istoria orașului Istanbul, bazat pe justiție, egalitate și dragoste

Ekrem Imamoglu

 

 

×
Subiecte în articol: recep tayyip erdogan