x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia a câştigat “bătălia Crucifixul”

Italia a câştigat “bătălia Crucifixul”

de Anca Aldea    |    18 Mar 2011   •   18:15

Curtea Europeană de la Strasbourg a decis ca şcolile publice din Italia să aibă dreptul de a avea, în clase, crucifixe. Cincisprezece magistraţi ai Curţii Europene pentru Drepturile Omului s-au pronunţat în favoarea acestei decizii şi doi au fost împotrivă, informează presa italiană. Judecătorii au stabilit că nu se poate dovedi faptul că elevii ar putea fi influenţaţi de prezenţa crucifixurilor în clase.

Italia a câştigat astfel “o bătălie” extrem de importantă împotriva CEDO, care, în 2009, hotărâse să interzică prezenţa crucifixurilor în şcolile publice italiene pe motiv că ele ar încălca dreptul părinţilor de a le oferi copiilor o educaţie religioasă proprie. Cu toate acestea, sondajele realizate în acea vreme arătau că aproximativ 84% dintre italienii chestionaţi erau în favoarea menţinerii acestui simbol creştin în sălile de curs din instituţiile de învăţământ ale statului. Decizia CEDO din 2009 a fost luată după ce Soile Lautsi, o femeie de origine finlandeză care trăia în Italia, s-a plâns că cei doi copii ai săi erau obligaţi să frecventeze o şcoală publică din nordul Italiei în care existau crucifixuri. În 2010, Italia a făcut recurs la decizia CEDO din 2009. Răspunsul la această contestaţie s-a dovedait până la urmă în favoarea Italiei. Catolicismul nu este oficial religia de stat din Italia (începând din 1984), dar, potrivit agenţiei Mediafax, o ordonanţă adoptată în perioada fascismului, care impunea prezenţa crucifixului în şcoli, nu a fost abolită niciodată.

În procesul judecat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), România a pledat în favoarea Italiei. Statul român a intervenit în proces în timpul procedurii scrise, ne-a declarat Răzvan Horaţiu Radu, fostul agent guvernamental pentru CEDO, cel care a susţinut poziţia României în cauza Lautsi şi alţii contra Italiei. „Am intervenit la procedura scrisa în favoarea Italiei ăi am susţinut c] aceste aspecte trebuie lăsate la marja de apreciere a statului. Argumentul nostru a fost preluat şi de Curtea Europeana a Drepturilor Omului. De asemenea România a mai prezentat în observaţiile scrise că la noi în ţară aceste hotărâri se iau la nivelul comunităţilor locale ca urmare a consensului între părinţi, elevi şi profesori”, ne-a declarat Răzvan Horaţiu Radu, în prezent agent guvernamental pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. (Violeta Fotache)

Hotărârea de vineri a Curţii de la Strasbourg a fost descrisă, la Vatican, drept "o decizie istorică".

×
Subiecte în articol: italia strasbourg cedo crucifix