x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia ajunge pe „Noul Drum al Mătăsii”

Italia ajunge pe „Noul Drum al Mătăsii”

21 Mar 2019   •   18:50
Italia ajunge pe „Noul Drum al Mătăsii”

Italia şi China vor intra într-o „nouă eră” a cooperării, cu aşa-numita iniţiativă „Belt and Road” (BRI, „Noul Drum al Mătăsii”) şi cu alte proiecte, a declarat, ieri, preşedintele chinez, Xi Jinping, cu prilejul apropiatei sale vizite de stat în Italia.

Italia este hotărâtă să devină prima ţară din G7 ce se va ralia iniţiativei BRI, un proiect de anvergură prin care se urmăreşte dezvoltarea de noi rute pe mare şi pe uscat între China, Eurasia şi Africa. „Cu această vizită, doresc să stabilesc, împreună cu liderii italieni, punctele de orientare pentru relaţiile noastre bilaterale, pentru a le conduce spre o nouă eră", a spus Xi, într-un editorial pentru cotidianul italian „Corriere della Sera”. Xi a subliniat perspectivele investiţiilor chineze în Italia „în scopul creării unei noi ere pentru BRI în astfel de sectoare precum construcţia de nave maritime, aviaţia, aeronautica şi cultura”. Oficiali ai SUA şi ai UE şi-au exprimat nemulțumirea în legătură cu intenţia Italiei de a se ralia BRI, pe fondul îngrijorării că acest lucru va permite Chinei să-şi consolideze poziţiile chiar în inima Europei. Casa Albă a avertizat Italia să nu se alăture proiectului, pe care l-a descris drept un „plan vanitos” al Chinei.

Proiectul este privit cu suspiciune de Occident, care crede că scopul său este mai degrabă de a amplifica influenţă economică şi politică a Chinei, decât de a aduce bunăstare economică

Preşedintele chinez, Xi Jinping, este mulțumit de implicarea Romei

×