x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ITALIA/De ce nu l-a scăpat ADN-ul şi pe Romulus Mailat?

ITALIA/De ce nu l-a scăpat ADN-ul şi pe Romulus Mailat?

de Carmen Plesa    |    17 Mar 2009   •   00:00

O nouă teorie în cazul violului petrecut de Ziua Îndrăgostiţilor - agresorii ar putea fi aceiaşi care au omorât-o pe Giovanna Reggiani. Pentru acea crimă a fost condamnat Romulus Mailat, pe care jurnaliştii de la Il Msessagero nu-l mai numesc "rom" sau "român", ci "zingaro" (ţigan).




Romulus Mailat a susţinut pe toată durata anchetei şi a procesului că este doar un ţap ispăşitor în cazul Reggiani
Foto: Agerpres

Cercetările în cazul violului din parcul Caffarella, unde o adolescentă italiancă a fost violată în urmă cu o lună, par să ducă spre Tor di Quinto, locul unde a fost ucisă Giovanna Reggiani, pentru moartea căreia a fost condamnat Romulus Mailat. Două persoane din fosta tabără obişnuiau să frecventeze aceleaşi locuri cu Loyos Isktoika, acuzat iniţial de violarea adolescentei italiencei, dar disculpat de ADN, a anunţat presa italiană. Loyos a declarat, în ziua când a fost prins, că el a violat-o pe fată, dar apoi şi-a retras mărturia. Karol Racz, cel pe care Loyos îl indicase drept complice la viol, a spus apoi că autorii atacului sunt două persoane foarte influente din tabără, de care Loyos se teme foarte tare. Il Messagero anunţa ieri că anchetatorii reverifică munca româncei care a fost interpret la proces pentru Mailat. Mai mulţi interpreţi români au semnalat că există anumite inadvertenţe între declaraţiile date de Mailat şi cele raportate de interpretă. Se pare că aceasta nu a tradus declaraţiile acuzatului în privinţa existenţei unor altor persoane la locul agresiunii.

"ZINGARO", ÎN LOC DE ROM
Apărătorul lui Mailat şi o parte din martori au susţinut tot timpul că la locul agresiunii au mai fost două-trei persoane, şi că nu Mailat este ucigaşul, dar investigatorii nu au cercetat acest lucru. Mai mult decât atât, testele au arătat că ADN-ul lui Mailat nu a fost relevat nici pe corpul şi hainele Giovannei Reggiani, nici pe geanta care i-a fost furată. Şi totuşi, Mailat a fost singurul condamnat în acest caz. El a primit 29 de ani de închisoare.

Condamnarea s-a bazat pe declaraţiile unei femei din tabără, care nu s-a prezentat la proces. Mai mult, autorităţile italiene au spus că femeia, care suferea de probleme psihice, a fost imposibil de găsit, deşi presa din România a arătat că ea era acasă, la Avrig. Dacă până acum presa italiană l-a numit pe Mailat "rom" sau "român", în articolele de ieri, cotidianul Il Messagero scrie de mai multe ori despre acesta doar că este "zingaro" (ţigan). Presa italiană a adoptat în ultimii ani termenul "rom", renunţând la "zingaro", termenul popular.

×
Subiecte în articol: externe mailat