x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia - Expulzarea inseamnă trei ani de interdicţie

Italia - Expulzarea inseamnă trei ani de interdicţie

de Carmen Plesa    |    02 Noi 2007   •   00:00
Italia - Expulzarea inseamnă trei ani de interdicţie
Sursa foto: Bogdan Iurascu/

Romănii care vor fi expulzaţi de prefecţii italieni pe motiv de siguranţă publică nu se vor mai putea intoarce in "Cizmă" timp de trei ani.

Romănii care vor fi expulzaţi de prefecţii italieni pe motiv de siguranţă publică nu se vor mai putea intoarce in "Cizmă" timp de trei ani.

Â

Reprezentanţii guvernului italian au incercat să "indulcească", prin declaraţii, decizia de a imputernici prefecţii să expulzeze cetăţeni comunitari - măsură ce-i are in vizor in special pe imigranţii romăni. Astfel, premierul Romano Prodi a precizat că "in cea mai mare parte, comunitatea romănilor (n.r. - din Italia) este alcătuită din oameni serioşi şi oneşti".

Ministrul de Interne, Giuliano Amato, unul dintre iniţiatorii pachetului de măsuri de siguranţă, in care este cuprinsă şi imputernicirea prefecţilor pentru expulzarea cetăţenilor comunitari, a precizat: "Trebuie să pornim vănătoarea de infractori, inclusiv romăni, dar nu trebuie să pornim o vănătoare de romăni".

Pachetul de măsuri pentru siguranţă este discutat de mai multe săptămăni in guvernul italian. Aprobarea sa s-a lovit de impotrivirea ministrului Muncii şi Solidarităţii Sociale şi a ministrului pentru Drepturi şi egalitate de şanse, care au cerut, săptămăna trecută, rediscutarea anumitor aspecte. Miercuri seară insă, toţi miniştrii şi-au dat acordul.

SIGURANŢĂ PUBLICĂ. Potrivit RaiNews, motivele de "siguranţă publică" intrevin atunci cănd comportamentul comunitarului vine in dezacord cu securitatea publică şi face ca prezenţa lui pe teritoriul italian să fie "incompatibilă cu o existenţă normală". Inainte, singurul care putea expulza comunitari era ministrul de Interne, şi numai in cazuri excepţionale. Prefectul poate decide "expulzarea imediat" - practic, in mai puţin de o lună după ce a primit o notificare, comunitarul va fi expediat din Italia. Expulzatul nu se va mai putea intoarce timp de trei ani in Italia. In caz că nu respectă interdicţia va face inchisoare. Rămăne de verificat, spun jurnaliştii italieni, dacă directiva europeană referitoare la libera circulaţie nu va limita decretul.

Martora

Nicolae Romulus Mailat, romănul de etnie romă care a bătut şi violat o italiancă marţi, este din Vurpăr - Sibiu, a fost inchis pentru furt in ţară, apoi graţiat. Potrivit cotidianului La Repubblica, Mailat a susţinut in apărarea sa că doar i-a furat geanta victimei, fără a fi violent. Poliţia a trebuit să-i ofere protecţie Emiliei, femeia care a alertat poliţia cănd l-a văzut pe Mailat agresănd-o pe italiancă, pentru că romii din tabără o privesc ca pe o trădătoare şi au vrut să o linşeze. Italianca a murit ieri seară la spital, informează Corriere della Sera.

carmen.plesa@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: diaspora