x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia: Justiţia din Palermo îl eliberează pe un eritreean confundat de autorităţi cu şeful unei reţele de traficanţi

Italia: Justiţia din Palermo îl eliberează pe un eritreean confundat de autorităţi cu şeful unei reţele de traficanţi

12 Iul 2019   •   21:40
Italia: Justiţia din Palermo îl eliberează pe un eritreean confundat de autorităţi cu şeful unei reţele de traficanţi

Un eritreean care a fost încarcerat timp de trei ani în Italia sub acuzaţia că era şeful unei reţele de traficanţi de migranţi a fost pus în libertate vineri de un tribunal din Palermo, care a decis că poliţia s-a înşelat asupra identităţii bărbatului, transmit dpa şi AFP.

Judecătorii au stabilit că acesta nu este Mered Yehdego Medhane, presupusul traficant, ci tâmplarul Medhanie Tesfamariam Bere, pe care l-au condamnat pentru infracţiunea mai puţin gravă de ajutor pentru imigraţie ilegală, pedeapsă acoperită deja de perioada de detenţie preventivă.

Verdictul justiţiei pune în dificultate autorităţile italiene şi britanice, care au colaborat pentru arestarea eritreeanului în Sudan şi extrădarea lui în Italia. 

În acelaşi timp, bărbatul pe care îl căutau cu adevărat se află în continuare în libertate.

În 2016, autorităţile italiene anunţaseră cu mândrie arestarea în Sudan şi extrădarea în Italia a lui Medhanie Yehdego Mered, după ani de anchete asupra reţelelor care au trimis sute de mii de migranţi în Europa şi mii la moarte. 

Mered era suspectat în principal că închiriase nava al cărei naufragiu s-a soldat cu peste 366 de morţi pe 3 octombrie 2013, în largul insulei Lampedusa. 

Foarte curând, mărturiile au curs pentru a arăta că bărbatul arestat nu era Mered, ci Medhanie Tesfamariam Berhe, un refugiat eritreean la Khartoum şi care nu avea în comun cu cel căutat decât un prenume relativ comun în Eritreea. 

''Nu sunt surprins (de verdict), noi susţinem de mai mulţi ani că (el) nu este traficantul de persoane indicat de procurori'', a declarat avocatul Michele Calantropo pentru agenţia de presă Adnkronos. El a precizat că a depus imediat cerere de azil în numele clientului său, pentru ca acesta să nu fie expulzat.

În 2016, BBC şi The Guardian au fost printre primii care au arătat că poliţia a identificat greşit persoana, dar procurorii din Palermo au negat acest lucru.

La proces, ei au cerut o pedeapsă de 14 ani de închisoare.

După comunicarea verdictului, procurorul-şef din Palermo, Francesco Lo Voi, a insistat că sentinţa de condamnare arată că inculpatul a fost totuşi implicat în traficul de migranţi.

''Toate afirmaţiile că nu era decât un biet tâmplar persecutat pe nedrept au fost contrazise în mod clar de dovezile aduse împotriva lui de procurori'', a declarat el pentru Adnkronos.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: italia rețea de traficanți