x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia nu îi poate forţa pe migranţii de pe nava Diciotti să meargă în Albania

Italia nu îi poate forţa pe migranţii de pe nava Diciotti să meargă în Albania

27 Aug 2018   •   21:20
Italia nu îi poate forţa pe migranţii de pe nava Diciotti să meargă în Albania

Migranţii autorizaţi să debarce de pe vasul italian Diciotti nu pot fi forţaţi să meargă în Albania împotriva voinţei lor, au declarat luni avocaţii ASGI, o asociaţie care sprijină drepturile migranţilor, relatează dpa. 

Asociaţia a făcut anunţul după ce la sfârşitul săptămânii trecute guvernul italian i-a autorizat pe cei 150 de migranţi rămaşi la bordul navei să debarce în portul Catania, în Sicilia. Mai înainte, Albania, care nu face parte din UE, Biserica Catolică italiană şi Irlanda au fost de acord să-i primească pe migranţi. 

În condiţiile în care Albania nu este stat membru al Uniunii Europene şi nu are un proces de azil corespunzător, "niciun precedent naţional sau internaţional nu permite repatrierea migranţilor împotriva voinţei lor", a declarat asociaţia. 

Preşedintele ASGI, Lorenzo Trucco, citat de ziarul La Repubblica, a numit procesul "un teatru absurd" şi "un atac asupra sistemului de azil", menţionând că nu este clar unde vor merge migranţii. 

Comisia Europeană nu a dorit luni să facă comentarii pe acest subiect. O purtătoare de cuvânt a afirmat că acordul este o înţelegere bilaterală între Italia şi Albania. 

Atât Albania, cât şi Irlanda, vor lua fiecare câte 20 de migranţi, în timp ce Biserica Catolică italiană va lua restul de 100 de migranţi. În opinia lui Lorenzo Trucco, acest lucru înseamnă că cei 100 vor fi pe pământ italian şi vor avea aceleaşi drepturi ca ceilalţi migranţi. 

Justiţia italiană a deschis o anchetă împotriva vicepremierului Matteo Salvini, pentru "sechestrare de persoane, arestări ilegale şi abuz de putere" în acest dosar, au anunţat sâmbătă seară media italiene.AGERPRES

×
Subiecte în articol: migranţii nava Diciotti