x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia: Partidul Democrat, principala forţă de opoziţie, îşi alege un nou lider

Italia: Partidul Democrat, principala forţă de opoziţie, îşi alege un nou lider

03 Mar 2019   •   11:40
Italia: Partidul Democrat, principala forţă de opoziţie, îşi alege un nou lider

Principala forţă de opoziţie din Italia, Partidul Democrat (PD), îşi alege duminică un nou lider, informează dpa şi EFE.

Votul survine la exact un an de la înfrângerea electorală de proporţii care a dus la demisia din fruntea partidului a lui Matteo Renzi, fost premier al Italiei.

Trei candidaţi vizează şefia partidului: Nicola Zingaretti, preşedintele Lazio, regiune care include şi Roma; Maurizio Martina, liderul interimar al PD; şi parlamentarul Roberto Giachetti.

Zingaretti, 53 de ani, este candidatul cotat cu cele mai multe şanse, deşi este poate mai puţin cunoscut decât fratele său, Luca, vedetă a serialului "Inspectorul Montalbano" de la televiziunea italiană.

Giachetti, născut în 1961 la Roma, este candidatul asociat cel mai mult cu Renzi, de care nu s-a dezis aşa cum au făcut-o mulţi dintre membrii partidului.

Martina, născut în Bergamo în 1978, a fost ministru al agriculturii în mandatul lui Renzi şi al succesorului acestuia, Paolo Gentiloni.

Pentru a deveni secretar general al Partidului Democrat, învingătorul va trebui să obţină majoritatea absolută.

Scrutinul va avea loc în intervalul orar 08:00-20:00 (07:00-19:00 GMT), iar votul este deschis: toţi membrii partidului pot vota, la fel şi orice cetăţean italian cu vârsta de minimum 16 ani, plus străini cu permise de reşedinţă legală, care pot lua parte la scrutinul intern, cu condiţia să plătească minimum 2 euro. Partidul Democrat speră să atragă cel puţin un milion de alegători.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: italia partidul democrat lider