x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iubirea l-a făcut pe Mugabe fiară

Iubirea l-a făcut pe Mugabe fiară

de Sînziana Stancu    |    18 Mai 2008   •   00:00
Iubirea l-a făcut pe Mugabe fiară
Sursa foto: Desmond Kwand/

Robert Mugabe, de al cărui regim autoritar luptă să se scuture acum opoziţia de­mocratică din Zimbabwe, s-a dezumanizat după ce prima lui soţie nu a mai putut să-i facă nici un copil.

Robert Mugabe, de al cărui regim autoritar luptă să se scuture acum opoziţia de­mocratică din Zimbabwe, s-a dezumanizat după ce prima lui soţie nu a mai putut să-i facă nici un copil.


Documente de­cla­si­ficate din Ar­hivele Naţionale bri­tanice, care conţin scrisori şi telegrame trimise de preşedintele Robert Mugabe primului-ministru britanic laburist din anii ’60, Harold Wilson, arată că actualul lider african din Zimbabwe (fosta Rhodesie), a cărui dominaţie va apune, cel mai probabil, în turul al doilea al alegerilor de săptămîna viitoare, era, iniţial, un bărbat sensibil şi omenos. Mugabe, care a împărţit şi binele şi tragediile cu marea lui dragoste, Sally Hayfron, prima sa soţie, s-a dezumanizat după ce a aflat că ea nu mai putea să îi facă nici un copil.


CONTRASTE. Între Robert şi Sally a fost dragoste la prima vedere. Făceau parte din lumi di­fe­rite, dar aveau o pasiune şi un te­ren comun: politica. Robert provenea dintr-o familie săracă. Tatăl său, dulgher, l-a părăsit cînd era mic, lăsîndu-l doar cu mama lui, care l-a crescut singură. Robert a fost un copil studios şi singuratic. Sally era din Ghana şi provenea dintr-o familie înstărită de politicieni, care a participat la mişcarea naţionalistă. Era frumoasă, răsfăţată, exuberantă şi mai mare decît el cu şapte ani.

La jumătatea anilor ’60, Mugabe s-a remarcat ca o forţă po­litică în plină ascensiune. S-au cu­noscut în Ghana, unde Robert a vă­zut pentru prima dată o ţară afri­cană condusă de propriul ei po­por, iar în Sally, prima femeie cu vi­ziuni politice ca ale lui. S-au că­să­torit în 1961, în Rhodesia. Nu a fă­cut din ea o gospodină, după obiceiul african, ci s-au implicat în miş­carea pentru independenţă a ţării. Au avut un fiu, Nhamo­dze­nyi­ka, care a fost răpus de malarie în 1967, la vîrsta de 3 ani, cînd se afla în exil la Londra cu mama lui.


DETENŢIA. În 1964, Robert, care devenise între timp unul dintre fondatorii mişcării panafricane ZANU (Uniunea Naţionale Afri­ca­nă din Zimbabwe), a fost ares­tat pentru un “discurs subversiv”, ce deranjase guvernul, şi con­dam­nat la zece ani de închisoare. Sally şi-a continuat activităţile sub­versive în Rhodesia, stînd şi ea şase săptămîni în închisoare. În 1965, Rhodesia şi-a declarat uni­la­teral independenţa. În ’67, Sally

s-a refugiat cu fiul ei la Londra pentru că situaţia din Rhodesia devenise periculoasă pentru ea. În exil, a luptat cît a putut pentru eliberarea lui Robert. Cînd el a aflat că englezii urmau s-o de­por­te­­ze pentru că îi expira viza de şe­de­re, dar şi pentru că erau “încurcaţi” de situaţia lui şi-a ei, Robert s-a umilit, în faţa lor. În scrisorile tri­mise din închisoare a invocat toate motivele, de la cele politice pînă la cele profund umane, im­plo­rîndu-i să nu o expulzeze. Dar numai o campanie puternică de pre­să şi unele presiuni politice au salvat-o pe Sally de expulzare. S-au reu­nit după ce el a ieşit din în­chi­soa­re, au ajuns la putere în Zimbabwe, dar cînd Robert a aflat că Sally nu mai putea să-i facă moş­te­nitori, a luat-o razna cu aventurile extraconjugale. Sally a murit în 1992, de blocaj renal. El s-a re­că­sătorit cu sud-africanca Grace Ma­rufu, dar dorul de Sally l-a transformat într-un tiran.

×
Subiecte în articol: externe robert sally