x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iugoslavia din gradina

Iugoslavia din gradina

11 Mai 2004   •   00:00

Sarbii pentru care Uniunea Serbia-Muntenegru este doar o formula artificiala, nostalgicii care suspina dupa epoca lui Tito si care nu au depasit socul disparitiei de pe harta a Republicii Iugoslavia gasesc in fiecare zi o urma de consolare in gradina unui conational.

IRINA CRISTEA

POSTERE. In spatele casei lui Blasko Gabrici se intinde „Iugoland", un fel de replica a fostei republici, in care doritorii pot petrece cateva ore imaginandu-si ca Iugoslavia nu s-a destramat, ca sunt iar contemporani cu Tito si ca viata lor decurge la fel ca acum cateva zeci de ani. Le vin in ajutor nenumaratele postere si tricouri cu portretele fostului presedinte, raspandite peste tot, orchestra care canta piese de acum 30 de ani, inclusiv imnul fostei republici si posibilitatea ca, in schimbul catorva dinari, sa capete un document care le atesta cetatenia iugoslava. Actul e insa valabil doar in suprafata de trei hectare in care Gabrici se straduieste sa recreeze tot ce insemna Iugoslavia.

HOP SI NEPOTUL! Vizitatorii gasesc aici si muntele Traiglav, cel mai inalt din tara, sub forma unei gramezi de pamant ce masoara vreo 20 de metri, iar un sant ce asteapta sa fie umplut cu apa simbolizeaza coasta croata a Adriaticii. „Mi-am pierdut tara o data si n-am de gand sa las sa mi se intample asta din nou", isi explica Gabrici proiectul. Un proiect care il are printre admiratori chiar pe unul dintre nepotii lui Iosip Bronz Tito. „Ma simt grozav aici. In inima mea, Iugoslavia inca exista. Nu pot sa uit viata pe care o duceam atunci. Acum e cu totul altceva, e mult mai greu", e de parere urmasul lui Tito.

×
Subiecte în articol: externe