x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iulia Timoşenko, fostul premier ucrainean, a fost arestată

Iulia Timoşenko, fostul premier ucrainean, a fost arestată

05 Aug 2011   •   13:28
Iulia Timoşenko, fostul premier ucrainean, a fost arestată

Justitia ucraineana a ordonat plasarea in detentie preventiva a fostului premier Iulia Timosenko, informeaza AFP.

In cursul audierilor desfasurate vineri la Kiev, judecatorul Rodion Kireiev a decis sa dea curs solicitarii Parchetului de plasare a liderei opozitiei ucrainene in arest preventiv.

La aflarea deciziei, Timosenko a cerut sa nu i se puna catusele in sala de audieri. Lidera opozitiei a fost incatusata la iesirea de la tribunal.Sustinatorii Iuliei Timosenko prezenti in sala au strigat "rusine" in timp ce aceasta era scoasa din cladirea instantei.

Timosenko risca zece ani de inchisoare si este acuzata ca si-a depasit atributiile de premier, in 2009, autorizand, fara aprobarea Guvernului, semnarea unor contracte privind importul de gaze naturale rusesti la un pret prea mare, dezavantajos pentru Kiev.

Fostul premier sustine ca procesul este unul politic, orchestrat de presedintele Viktor Ianukovici.Actualul premier ucrainean, Mikola Azarov, a fost audiat, vineri dimineata, la Tribunalul din Kiev, in calitate de martor in procesul Iuliei Timosenko.

Anterior difuzarii acestei informatii, Ria Novosti anunta ca Ucraina intentioneaza sa rezilieze pe cale judiciara contractul semnat cu Rusia de catre Iulia Timosenko, a anuntat actualul sef la Guvernului ucrainean, Nikolai Azarov, in cadrul procesului intentat doamnei Timosenko, un simbol al Revolutiei Portocalii din Ucraina. Azarov a declarat ca procedura va dura.

De la finele lui iunie, un tribunal din Kiev examineaza acuzatiile aduse Iuliei Timosenko, de abuz de putere privind incheierea contractului din 2009. Premierul Azarov s-a prezentat vineri in fata judecatorului pentru a fi audiat in calitate de martor. El a declarat ca spera ca acest contract sa fie revizuit pe calea negocierilor.

Kievul apreciaza ca "nedrept' pretul gazului metan stabilit in contract si invita Moscova la reducerea lui. Rusia afirma, la randul sau, ca este multumita de clauzele contractului, dar se declara gata sa examineze propunerile ucrainene, precizeaza Ria Novosti.

In aprilie 2010, Moscova a acordat Kievului o reducere de 30% din pretul contractual pentru livrarile de gaze. Aceasta reducere a fost acceptata in schimbul acordului care prelungeste cu 25 de ani stationarea Flotei ruse in Crimeea, dupa expirarea actualului termen al prezentei acesteia in zona, in 2017.

×