x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe IZOLAŢI timp de patru decenii! Povestea FASCINANTĂ a familiei care habar n-a avut de existenţa celui de-al Doilea Război Mondial

IZOLAŢI timp de patru decenii! Povestea FASCINANTĂ a familiei care habar n-a avut de existenţa celui de-al Doilea Război Mondial

05 Feb 2013   •   09:55
IZOLAŢI timp de patru decenii! Povestea FASCINANTĂ a familiei care habar n-a avut de existenţa celui de-al Doilea Război Mondial
Sursa foto: Daily Mail

Familia Lykov s-a retras în sălbăticie în 1936, atunci când Karp, capul de familie, şi-a văzut fratele ucis de comunişti, scrie Daily Mail. Membrii familiei Lykov făceau parte din secta Rascolnicilor (sau a Vechilor Credincioşi), sectă persecutată care a apărut în secolul al XVII-lea ca formă de protest împotriva reformelor bisericeşti introduse de Patriarhul Nicon al Moscovei.

În 1978, o echipă de geologi sovietici aflaţi în căutare de minereuri de fier în taigaua siberiană a descoperit o familie formată din cinci membri care trăia izolată de restul lumii de peste patru decenii şi nu avea nici cea mai mică idee că Rusia şi întreaga lume trecuse printr-un conflict militar devastator.

Membrii familiei Lykov au supravieţuit cum au putut, mai ales că se puteau baza doar pe propriile resurse, mâncarea de bază fiind reprezentată de cartofi, amestecaţi cu seminţe de secară şi cânepă, rădăcini sau ciuperci.

Copiii familiei Lykov n-auziseră că existau alte țări în afară de Rusia și nu știau că existatu locuri numite orașe în care oamenii trăiau înghesuiți în clădiri înalte. Singurele lecturi pe care le avea la dispoziție erau Biblia și o carte de rugăciuni.

Chiar dacă Karp Lykov nu i-a crezut pe oamenii de știință că americanii au reușit să ajungă pe Lună, s-a împăcat cu ideea că oamenii reușiseră să trimită sateliți în spațiu. "Am văzut asta încă din anii '50, când stelele au început să traverseze repede cerul", le-a spus bătrânul.

La început, familia Lykov a primit din partea geologilor doar sare, însă cu timpul a acceptat și alte daruri: cuțite, furculițe, făină. Mai mult, din când în când, membrii familiei Lykov veneau în tabăra geologilor pentru a se uita la televizor.

La puţin timp după ce au fost găsiţi, trei dintre cei patru copii au murit în decurs de câteva zile, la sfârşitul anului 1981. Nu pentru că ar fi fost expuşi unor boli la care nu aveau imunitate, aşa cum s-ar putea crede, ci din cauza unor probleme la rinichi sau a pneumoniei.

Geologii au încercat să-l convingă pe Karp şi pe fiica sa rămasă în viaţă, Agafia, să plece din pădure şi să revină în civilizaţie. Nici unul dintre cei doi nu au acceptat. Karp Lykov a decedat pe 16 februarie 1988, la 27 de ani de la moartea soţiei sale, Akulina, care se înfometase pentru ca ceilalţi membri ai familiei să mănânce. Miraculos, Agafia încă trăieşte şi are acum peste 70 de ani.

×