x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Japonia a învins recesiunea

Japonia a învins recesiunea

de Irina Cristea    |    18 Aug 2009   •   00:00
Japonia a învins recesiunea
Sursa foto: /EPA/AGERPRES

După Franţa şi Germania, încă un stat membru al G7 (grupul celor mai industrializate ţări) a ieşit din recesiunea economică.



Japonia a înregistrat, în trimestrul al doilea, o creştere economică de 0,9% faţă de primele trei luni ale anului, după cinci trimestre de scădere a Produsului Intern Brut (PIB), transmite Agenţia Reuters, preluată de Mediafax. În termeni anuali, economia niponă, a doua la nivel mondial, a crescut în trimestrul al doilea cu 3,7%.

Plusul economic s-a datorat creşterii producţiei companiilor, stimulată de cererea la export şi de măsurile implementate de guvernele din întreaga lume. Economiştii au îndemnat la prudenţă, subliniind că o mare parte din măsurile "anticriză" din cele mai mari economii ale lumii vor expira în următoarele luni, afectând probabil cererea pentru exporturile Japoniei.

Anunţul a fost speculat imediat de premierul ţării, conservatorul Taro Aso, aflat în plin declin de popularitate înainte de legislativele de la 30 august. "Măsurile anticriză luate de Guvern şi-au arătat roadele. Totuşi, cetăţenii nu au resimţit încă efectul creşterii economice", a spus Aso, potrivit AFP.

Principalele măsuri luate de Executivul nipon au fost dinamizarea exporturilor şi creşterea consumului privat, printr-un pachet de măsuri ce-a costat 260 miliarde de dolari. Japonezii au primit de la stat subvenţii şi ajutoare pentru a-şi cumpăra maşini şi aparatură cu consum energetic redus, fapt ce a dus la revitalizarea sectorului auto, comentează BBC.

Veştile bune din Japonia vin după ce Germania şi Franţa, motoarele economiei europene, au ieşit oficial din recesiune. Săptămâna trecută, autorităţile din aceste state au anunţat creşteri economice de 0,3% fiecare în aceeaşi perioadă.

Previziunile nu arată la fel de bine pentru economiile est-europene. Mai mulţi analişti citaţi de AFP apreciază că declinul economic continuă în majoritatea statelor şi în Europa Centrală şi de Est.

Potrivit sursei citate, ieşirea din recesiune a acestei părţi a continentului va fi lentă, dar semnele încurajatoare au început să apară. Cu o excepţie - Lituania, unde economia a înregistrat un declin de 12,3% în perioada aprilie-iunie 2009. Cehia a ieşit din recesiune, o evoluţie bună având şi Slovacia. Economia României s-a contractat în trimestrul doi cu 1,2%, iar cea a Ungariei, cu 2,1%.

×