x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Japonia interzice importul de foie gras din Franţa de teama gripei aviare

Japonia interzice importul de foie gras din Franţa de teama gripei aviare

05 Dec 2015   •   18:24
Japonia interzice importul de foie gras din Franţa de teama gripei aviare

Japonia a decis să interzică importurile de păsări şi alte produse avicole franţuzeşti - printre care foie gras, foarte căutat cu prilejul sărbătorilor de sfârşit de an în această ţară, primul importator al acestui produs de lux - după anunţarea unor cazuri de gripă aviară în Franţa, relatează AFP.

"Japonia a interzis importurile de păsări şi de produse provenite de la păsările din Franţa a căror dată de producţie este posterioară datei de 23 octombrie", a declarat vineri, pentru France Presse, un responsabil al Ministerului japonez al Agriculturii, precizând că alegerea acestei date a avut în vedere perioada de 21 de zile de incubaţie.

Produsele "fabricate şi ambalate înainte de 23 octombrie pot fi importate", a adăugat responsabilul.

Interdicţia, instituită pentru a se evita ca virusul să fie introdus pe teritoriul nipon, va fi ridicată după ce crescătoriile vizate vor sacrifica păsările şi vor proceda la o "dezinfecţie completă", a precizat acesta.

"Din câte ştim, o mare parte din pateul care urmează a fi consumat în perioada de Crăciun s-a importat deja. Prin urmare, credem că această interdicţie are un impact foarte mic pe piaţa japoneză", a afirmat responsabilul.

Două noi cazuri de gripă aviară au fost detectate în crescătorii din departamentul Dordogne (sud-vest), anunţase luni Ministerul francez al Agriculturii, care efectua controale în cadrul unui plan naţional de intervenţie sanitară de urgenţă după descoperirea unui caz de H5N1, primul din 2007, în 24 noiembrie în acest departament.

×
Subiecte în articol: foie gras japonia gripa aviara