x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Japonia: Prinţul Coroanei, Naruhito, afirmă că se va dedica 'trup şi suflet' funcţiei sale de împărat

Japonia: Prinţul Coroanei, Naruhito, afirmă că se va dedica 'trup şi suflet' funcţiei sale de împărat

13 Iun 2017   •   17:05
Japonia: Prinţul Coroanei, Naruhito, afirmă că se va dedica 'trup şi suflet' funcţiei sale de împărat
Sursa foto: Tokyo

Prinţul coroanei japoneze, Naruhito, a afirmat marţi că se va dedica 'trup şi suflet 'funcţiei sale de împărat, la câteva zile de la adoptarea unei legi care îi permite tatălui său să abdice, ceea ce ar fi prima abdicare a unui împărat japonez în 200 de ani, relatează Reuters. 

Împăratul Akihito, 83 de ani, care a suferit o intervenţie pe inimă şi un tratament pentru cancer la prostată, a afirmat anul trecut că se teme ca vârsta sa înaintată l-ar putea împiedica să-şi exercite atribuţiile. 

Parlamentul japonez a adoptat vinerea trecută o lege care îi va permite împăratului Akihito să se retragă şi să fie urmat de prinţul Naruhito, 57 de ani, care va prelua prerogativele la sfârşitul anului 2018 sau începutul lui 2019. 

Legislaţia specială care se aplică exclusiv împăratului în vârsta de 83 de ani a fost adoptată vineri în sesiunea plenară a Camerei Consilierilor (camera superioară). Împăratul va împlini 84 de ani în decembrie 2017. 

Având în vedere scăderea numărului de membri ai familiei imperiale, secretarul general al Cabinetului, Yoshihide Suga, a declarat că guvernul va examina modul în care ar trebui îndeplinite îndatoririle lor oficiale, ţinând seama de "aşteptările publicului". 

O comisie a camerei superioare a Dietei (parlamentul bicameral al Japoniei) a adoptat o rezoluţie specială anexată proiectului de lege prin care cere guvernului să "ia în considerare diverse aspecte pentru a asigura o succesiune imperială stabilă, inclusiv a membrilor de sex feminin". 

Potrivit proiectului de lege, calendarul abdicării va fi decis în termen de trei ani de la promulgarea legii speciale. Conform unor surse, guvernul are în vedere decembrie 2018, când împăratul va împlini 85 de ani, ca un moment posibil pentru ca el să predea tronul prinţului Coroanei, Naruhito. 

După retragerea sa, împăratul va fi numit "joko", o forma mai scurtă de la "daijo tenno", un titlu dat împăraţilor care au abdicat, şi împărăteasa Michiko va primi titlul de "jokogo", care înseamnă "soţia lui joko.' 

În prezent, doar succesiunea postumă este permisă, deoarece Legea Casei Imperiale nu dispune de o prevedere privind abdicarea împăratului. 

Akihito a urcat pe tron în ianuarie 1989, după moartea tatălui său Hirohito.

Sursa: www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: japonia print