x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Japonia va achiziţiona 105 avioane de luptă americane F-35 suplimentar (Donald Trump)

Japonia va achiziţiona 105 avioane de luptă americane F-35 suplimentar (Donald Trump)

27 Mai 2019   •   18:09
Japonia va achiziţiona 105 avioane de luptă americane F-35 suplimentar (Donald Trump)

Japonia va cumpăra 105 avioane de luptă americane F-35 suplimentar, a anunţat luni preşedintele SUA, Donald Trump, în finalul întâlnirii sale cu premierul nipon Shinzo Abe, cu ocazia vizitei pe care o efectuează de sâmbătă în Ţara Soarelui Răsare, informează France Presse.

'Statele Unite susţin eforturile Japoniei pentru a-şi îmbunătăţi capacităţile de apărare, iar în ultimele luni i-am trimis o cantitate importantă de echipamente militare', a declarat Trump în cursul unei conferinţe de presă, anunţând 'intenţia Japoniei de a achiziţiona 105 de F-35 noi'.

Japonia, care anunţase la sfârşitul anului 2011 achiziţionarea a 42 de F-35, este cu această nouă comandă primul client internaţional pentru acest avion de luptă de generaţia a cincea.

În realitate, arhipelagul se angajase încă în decembrie în acest contract, ridicând la 147 numărul avioanelor de vânătoare stealth aflate în posesia sa, potrivit unui comunicat al constructorului de avioane american Lockheed Martin dat publicităţii la acea vreme.

Guvernul premierului Shinzo Abe, care a anunţat în decembrie un buget record pentru apărare, a crescut importurile de echipamente militare americane la presiunea lui Donald Trump, notează AFP. Scopul este de a contracara ameninţarea militară dinspre China, dar de asemenea de a reduce dezechilibrul comercial cu SUA, denunţat în mod regulat de către preşedintele american.

Lansat la începutul anilor 1990, modelul F-35 este produs de Lockheed Martin, iar motoarele sale de către un alt constructor american, Pratt & Whitney.

Potrivit cifrelor oficiale, 390 de F-350 au fost livrate în lumea întreagă. Este cel mai scump program de armament din istoria militară a SUA, cu un cost total estimat la aproape 400 de miliarde de dolari pentru armata americană, pentru un obiectiv de aproximativ 2.500 de aparate care urmează să fie produse în deceniile următoare.

AGERPRES

×