x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Japonia: Vulcanul Shinmoe a aruncat o coloană de cenuşă de 5.000 de metri

Japonia: Vulcanul Shinmoe a aruncat o coloană de cenuşă de 5.000 de metri

05 Apr 2018   •   07:42
Japonia: Vulcanul Shinmoe a aruncat o coloană de cenuşă de 5.000 de metri

Un vulcan din sudul Japoniei a erupt la primele ore ale zilei de joi aruncând în aer o coloană densă de cenuşă până la 5.000 de metri deasupra craterului, dar şi roci vulcanice şi materiale piroclastice, după cum au avertizat autorităţile.

 

Nu au fost înregistrate victime sau pagube materiale cauzate de această erupţie a vulcanului Shinmoe situat la graniţa dintre prefecturile Kagoshima şi Miyazaki. Potrivit Agenţiei Japoneze de Meteorologie, au fost observate roci vulcanice aruncate în aer până la 1.100 de metri distanţă de craterul vulcanului cu o înălţime de 1.421 metri de pe insula Kyushu.

Agenţia a menţinut nivelul de alertă la 3 pe o scală de 5 şi a avertizat că zonele aflate la o distanţă mai mică de trei kilometri în jurul craterului ar putea fi expuse căderilor de pietre vulcanice şi a materialelor piroclastice, o combinaţie de cenuşă, gaze şi lavă, precizează sursa citată.

În urmă cu doar o lună, o erupţie explozivă a determinat agenţia să extindă la trei kilometri de crater zona de risc afectată de activitatea vulcanului. O serie de erupţii explozive au fost înregistrate în zona acestui vulcan şi între lunile ianuarie şi martie 2011.

Shinmoe, cunoscut şi sub numele Shinmoedake, a apărut în filmul ''Only Live Twice'' din seria ''James Bond'', în care rolul celebrului spion este interpretat de Sean Connery.  Situat pe cercul de foc al Pacificului, arhipelagul nipon este afectat deseori de mişcări telurice şi erupţii provocate de numărul mare de vulcani dintre care peste o sută din activi. AGERPRES

×