x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jean-Marie Le Pen cere demisia fiicei sale

Jean-Marie Le Pen cere demisia fiicei sale

de Şerban Mihăilă    |    21 Iun 2017   •   08:50
Jean-Marie Le Pen cere demisia fiicei sale
Sursa foto: FRED DUFOUR/AFP/Getty Images

La două zile după rezultatul dezastruos înregistrat de principala formațiune de extremă dreapta din Franța, președintele de onoare al Frontului Național, Jean-Marie Le Pen, a declarat, ieri, că fiica sa, Marine, ar trebui să plece din fruntea partidului. „Când cineva își depășește utilitatea, atunci începe să facă rău propriului partid prin pozițiile sale politice și prin încăpățânarea sa”, a spus omul politic de 89 de ani, făcând aluzie la Marine.

Relațiile dintre Jean-Marie Le Pen și fiica sa s-au deteriorat în mod ireconciliabil, după ce aceasta din urmă l-a alungat din partid pe președintele de onoare, în 2015, pentru comentariile lui pline de cinism la adresa Holocaustului. De atunci, disputele lor publice au șifonat serios imaginea Frontului Național (FN). Marți dimineață, Jean-Marie Le Pen nu a fost lăsat să intre în sediul din Nanterre al partidului, unde avea loc o ședință a Biroului politic al FN pentru evaluarea rezultatelor recentelor alegeri legislative. Când a sosit la sediu, el a găsit porțile gardului legate cu un lanț, după ce liderii partidului, între care și Marine Le Pen, l-au prevenit în ultimele zile pe președintele de onoare al formațiunii radicale de dreapta că nu-i vor permite intrarea, chiar dacă are acest drept legal. Jean-Marie Le Pen a venit însă însoțit de un executor judecătoresc și de un avocat , care au constatat că porțile au fost ferecate pentru a-i bloca accesul în incinta sediului partidului. „Sunt prea bătrân să mă cațăr pe garduri”, a spus el, după ce a calificat rezultatele obținute de fiica sa în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, precum și în confruntarea legislativă drept „eșecuri severe”. „Nu am fost convocat, dar sunt membru de drept din motive statutare, care au fost confirmate în mod oficial de diferite instanțe judecătorești. Prin urmare, luând această decizie, Biroul FN sfidează atât statutele, deciziile congresului, hotărârile tribunalelor, cât și, aș spune, legile pudorii celei mai elementare, dar aceasta nu ne mai miră”, a spus președintele de onoare, citat de AFP. „Se știe că la FN nu există recunoștință pentru cel care te hrănește. Dacă nu aș fi împrumutat FN cu nouă milioane de euro, nu doar că partidul nu ar fi putut să participe la alegerile legislative, dar nici măcar la cele prezidențiale. Din această deosebită delicatețe sufletească, Marine Le Pen a ținut să-mi facă un cadou de ziua mea”, a afirmat cu sarcasm Jean-Marie Le Pen.

Eșecuri răsunătoare în alegeri

„FN tocmai a suferit două eșecuri usturătoare: unul la alegerile prezidențiale, altul la alegerile legislative. Regula democratică și republicană trebuie să urmeze exemplul dlui Cambadélis (secretarul general al Partidului Socialist, demisionat după înfrângerea la scrutinul legislativ — n.r.) În aceste condiții, îți dai demisia. Biroul executiv al FN ar fi trebuit să demisioneze”, a declarat Le Pen. Întrebat dacă și fiica sa, Marine, aflată în fruntea Biroului executiv, ar trebui să demisioneze, președintele de onoare al formațiunii a răspuns: „După părerea mea, da”. Luni, Marine Le Pen declara că i se pare „necinstit” că tatăl său dorește să se prezinte marți dimineață la ședința Biroului politic al Frontului Național. FN a făcut apel contra deciziei de toamna trecută, prin care justiția l-a repus pe Jean-Marie Le Pen în funcția de președinte de onoare, după ce fusese exclus din partid, în august 2015.

×
Subiecte în articol: jean marie le pen demisie