x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jeff Koons, condamnat în Franţa pentru că a plagiat porcuşorul Naf-Naf

Jeff Koons, condamnat în Franţa pentru că a plagiat porcuşorul Naf-Naf

08 Noi 2018   •   18:21
Jeff Koons, condamnat în Franţa pentru că a plagiat porcuşorul Naf-Naf

Tribunalul Înaltei Instanţe din Paris l-a condamnat joi pe celebrul artist american Jeff Koons pentru că a plagiat o reclamă la articolele vestimentare create de compania Naf-Naf, ce îl prezenta pe renumitul porcuşor omonim, simbol al brandului francez, într-o creaţie artistică expusă pentru scurt timp la Paris în anul 2014, informează AFP. 

Controversatul artist american, compania sa - Jeff Koons LLC - şi Centrul Georges Pompidou din Paris, care a expus în cadrul unei retrospective sculptura din porţelan a plasticianului, au fost condamnaţi să achite în solidar daune şi despăgubiri de 135.000 de euro agentului de publicitate Frank Davidovici, creatorul reclamei "Fait d'hiver" pentru Naf-Naf. 

Tribunalul a condamnat compania Jeff Koons LLC să achite 11.000 de euro lui Frank Davidovici pentru faptul că a publicat o imagine a sculpturii pe site-ul artistului. Editura Flammarion a fost condamnată la plata unor despăgubiri de 2.000 de euro pentru comercializarea unei cărţi ce a reprodus acea operă de artă. 

În schimb, instanţa franceză nu a ordonat confiscarea sculpturii, aşa cum solicitase Frank Davidovici. 

Prezentată pentru prima dată în 1988 într-o galerie newyorkeză, sculptura lui Jeff Koons a circulat în lumea întreagă înainte de a fi expusă la sfârşitul anului 2014 la Centrul Pompidou din Paris, în cadrul unei retrospective consacrate artistului american. 

Frank Davidovici a cerut în instanţă confiscarea exemplarului expus, vândut cu aproximativ 3 milioane de euro în 2007 de casa Christie's la New York şi care face parte din colecţia muzeului Prada. Opera de artă a fost în cele din urmă retrasă din expoziţie după o lună, la cererea instituţiei care o împrumutase. 

Frank Davidovici consideră că sculptura lui Jeff Koons, intitulată şi "Fait d'hiver", prezintă numeroase similarităţi cu reclama vizuală pe care el a creat-o pentru Naf-Naf în 1985, publicată în numeroase reviste pentru femei. 

Sculptura lui Jeff Kons reia "elementele originale" ale reclamei: aceeaşi femeie brunetă cu părul scurt, fotografiată alături de un porcuşor înzestrat cu un butoiaş folosit de câinii salvamontişti din rasa Saint-Bernard, a precizat tribunalul parizian în decizia sa de joi. 

Pentru judecătorii francezi, deşi Jeff Koons a adăugat în opera lui pinguini şi flori în jurul gâtului porcuşorului, "contrafacerea a fost constituită". 

Jeff Koons a fost deja condamnat de mai multe ori pentru plagiat. În martie 2017, Tribunalul Înaltei Instanţe din Paris l-a condamnat pentru "contrafacerea" unui clişeu al unui fotograf francez. Opera plagiată, "Naked", făcea parte din aceeaşi serie artistică în care a fost inclusă şi sculptura "Fait d'hiver".

AGERPRES

×
Subiecte în articol: porcusorul naf-naf jeff koons