x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jefuiti de 7.000 de euro si lasati de izbeliste

Jefuiti de 7.000 de euro si lasati de izbeliste

30 Oct 2004   •   00:00

Un grup de 25 de romani care au plecat in Spania sa lucreze la negru au fost parasiti de cativa intermediari, care i-au lasat pe romani de izbeliste dupa ce le-au cerut aproape 7.000 de euro. Politistii spanioli l-au prins doar pe soferul autobuzului.

ANA-MARIA LUCA

DRUM. Romanii au plecat din Arad, au trecut de toate punctele vamale ca turisti, dar s-au impotmolit in Spania
Un director de companie de asigurari, taximetristi, muncitori in constructii, agenti imobiliari, soferi de camion si autobuz si un student la medicina. Sunt ultimii veniti in tabara Crucii Rosii de la Almendralejo, din regiunea spaniola Extremadura. Si toti sunt romani inselati de traficantii de persoane, scrie publicatia electronica spaniola Hoy Digital.

Ziaristii spanioli au fost anuntati de Daniel, un tanar de 32 de ani, care a ajuns in tabara culegatorilor de masline construita de Crucea Rosie in regiunea agricola Amendralejo. O data cu el, politia spaniola i-a adus si pe ceilalti 24 de colegi de suferinta.

TANARUL DIRECTOR. Tanarul le-a spus ca a ajuns in Spania pentru ca alti romani i-au promis un contract de munca la cules de struguri si masline si o locuinta in regiunea Tierra de Barros, regiunea agricola din Extremadura. Tanarul a fost convins sa paraseasca Aradul pentru ca suma de 1.000 de euro pe luna, pe care "mafiotii" i-au promis ca-i va castiga la cules de masline, era foarte tentanta.

"In Romania am lucrat ca director al unei firme de asigurari de viata, ca taximetrist, am muncit si in constructii si am mai avut si alte slujbe ca sa pot sa-mi castig existenta", a spus romanul. Tanarul a explicat ca singura sa dorinta a fost de a gasi un loc de munca in Extremadura si sa "inceapa o viata noua in Spania". O viata noua de 1.000 de euro pe luna, bani pe care nu i-ar fi castigat in Romania decat in trei luni.

Daniel le-a povestit spaniolilor ce greu este sa traiesti in Romania, si ca, desi el castia 300 de euro pe luna, "salariul mediu este cam de 150 de euro acolo". Pentru 1.000 de euro pe luna el a decis sa-si ia si sotia cu el si sa plece.

CUM AU FOST INSELATI. Toti cei 25 au ajuns la retea dupa ce au vazut un anunt intr-un ziar local. Au luat legatura cu organizatorul si au platit cate 220 de euro cand s-au urcat in autobuz.

La sosirea in orasul Badajoz s-au intalnit cu alti doi compatrioti, care ar fi trebuit sa le ofere de lucru. Au fost cazati in patru camere ale unei locuinte si a trebuit sa mai plateasca inca 270 de euro de persoana pentru ca organizatorii sa le mai poata face rost de alte trei locuinte in care sa poata locui decent. Astfel, inainte de a disparea, "intreprinzatorii" i-au jupuit pe cei 25 de romani de nu mai putin decat 6.750 de euro.

Romanii inselati au anuntat atunci politia, care a decis sa-i mute in tabara Crucii Rosii pentru muncitori sezonieri. Cel mai tanar dintre romani are 20 de ani, iar cel mai in varsta, 60. Crucea rosie le-a cumparat vase de bucatarie ca sa poata gati, dar nu au cu ce sa-si cumpere de mancare, pentru ca tot ce agonisisera cheltuisera pe calatorie. De aceea isi cauta locuri de munca, dar putini ii angajeaza pentru ca tot ceea ce au este un permis de turist care nu le permite sa munceasca.

POLIGLOT. Aradeanul este un caz fericit. Cele cateva sute de romani din tabara de la Amendralejo, ca si personalul medical il considera un mare norocos. Pentru ca tanarul roman vorbeste o italiana perfecta, la fel ca si germana si engleza, iar spaniola nu-i face deloc probleme. Asa ca medicii il folosesc ca traducator.

Pentru Daniel nu e prima data cand pleaca la munca in strainatate. A mai lucrat in Italia si Germania, dar acolo a ajuns cu contracte semnate din tara. "Mi-a mers foarte bine, pentru ca am lucrat in constructii si eram platit foarte bine". In Romania, toti cei 25 de romani aveau un loc de munca, dar au lasat totul ca sa munceasca pentru cateva luni in Spania. Dar de data aceasta lucrurile nu au mai mers asa de bine.

Lui Daniel nu-i este clar ce va face mai departe. Nici celorlalti romani. Toti spera ca, totusi, vor gasi ceva de lucru. "Daca nu, vom pleca in alte locuri din Spania sau ne vom intoarce in Romania".

Intre timp, toti cei 25 vor ramane in tabara umanitara de la Almendralejo. "Conditiile sunt mai bune decat am sperat. Dar nu dormim foarte bine, pentru ca stam toti intr-un singur cort".

ARESTARI

Brigada pentru Straini si Documentare a Corpului National de Politie a retinut un roman de 39 de ani, care face parte din reteaua care i-a adus pe cei 25 de romani in Spania si i-a abandonat. Reprezentantii politistilor spanioli au spus ca reteaua a strans cate 250 de euro de la fiecare dintre cei 25 de romani, care au plecat acum doua saptamani din Arad si au traversat Europa intr-un autocar.

Cetateanul roman retinut, Iosif I., este intermediarul care a calatorit cu cei 25 de la Arad pana in Spania si care i-a lasat in mijlocul unei tari necunoscute, in conditiile in care doar unul vorbea spaniola. Restul se descurca doar in engleza, franceza, germana sau italiana. Politistii spun ca lucrul acesta va prelungi pedeapsa romanului.
×
Subiecte în articol: diaspora romani Spania