x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jeluire naţională pentru "Dragul conducător"

Jeluire naţională pentru "Dragul conducător"

de Marina Constantinoiu    |    28 Dec 2011   •   21:00
Jeluire naţională pentru "Dragul conducător"

Coreea de Nord a organizat ieri, in ger si ninsoare, o grandioasa ceremonie funerara pentru liderul sau, Kim Jong-Il, ocazie cu care draconicul regim politic de la Phenian a afisat loialitatea aparenta a populatiei tarii fata de dinastia Kim, comenteaza France Presse.

Imaginile difuzate de televiziunea de stat nord-coreeana au prezentat, timp de trei ore, sute de mii de civili si de militari care isi plangeau liderul. Cortegiul a fost deschis de o limuzina neagra arborand un portret gigantic al fostului sef al statului. Din spate venea o limuzina purtand o coroana imensa de flori, apoi o alta care transporta sicriul negru, acope­rit cu drapelul rosu al Partidului Muncitoresc din Coreea, partidul unic al tarii. La plecarea si la sosirea cortegiului in fata mausoleului Kumusan, vehiculul funerar a fost escortat de Kim Jong-Un, fiul si succesorul lui Kim Jong-Il la conducerea statului. Pe langa ceilalti oficiali in tinuta civila care se aflau pe langa tanarul "mostenitor al tronului" s-a aflat si Jang Song-Thaek, unchiul prin alianta al lui Kim Jong-Un si eminenta cenusie din spatele noului lider, dar si alti lideri importanti ai partidului unic. Dar din cortegiu au facut parte si mi multi demnitari ai armatei, imbracati in uniforme, printre care si seful Statului Major, Ri Yong-Ho, si ministrul Fortelor Armate, Kim Yong-Chun. In piata mausoleului, zeci de mii de soldati cu capetele descoperite si plecate, in semn de respect, si-au salutat liderul pe fondul muzicii funebre.

Potrivit cotidianului sud-coreean Korea JoongAng, corpul neinsufletit al liderului va fi imbalsamat de o echi­pa de specialisti rusi. "Este cea mai mare pierdere pentru partidul nostru, dar si pentru natiune", a comentat un prezentator la televiziunea nord-coreeana, cu vocea sugrumata de tristete. De-a lungul traseului cortegiului, sub ninsoare, civilii si mi­litarii plangeau zgomotos, strangand din pumni si unii chiar ingenunchind. Nici o delegatie straina nu a putut veni sa asiste la defilare.

Expertii au "citit" in acest protocol o manifestare a loialitatii bine orchestrate fata de puterea politica, inspirate de ceremoniile funerare din 1994 ale tatalui defunctului, fondatorul Coreii de Nord comuniste, Kim Ir Sen.

Ceremonia a mai avut si rolul de a intari legitimitatea fiului cel mic al lui Kim Jong-Il, desemnat drept succesorul acestuia inca de la anuntul privind moartea liderului nord-coreean, la 19 decembrie. Kim Jong-Un, care are sub 30 de ani, a fost denumit miercuri drept "liderul suprem al partidului, statului si armatei" de catre agentia de presa a regimului, chiar daca nu ocupa pentru moment aceste posturi.

Potrivit unui profesor la Universitatea din Seul, liderii vazuti in apropierea sicriului au jucat un rol-cheie sub Kim Jong-Il si vor deveni stalpii regimului lui Kim Jong-Un.

In cursul zilei de joi, Phenianul intentioneaza mobilizarea a 100.000 de persoane in marea piata Kim Ir Sen din centrul capitalei, pentru a depune juramant de credinta fata de tanarul lider. Vor fi pastrate trei minute de reculegere pentru defunct, aceasta fiind si ultima zi de doliu oficial.

×