x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jihadul din inima Europei

Jihadul din inima Europei

de Istvan Deak    |    Marina Constantinoiu    |    14 Ian 2015   •   19:49
Jihadul din inima Europei
Europol avertizează în legătură cu 3.000-5.000 de europeni plecaţi la luptă pentru Islam
Între 3.000 şi 5.000 de cetăţeni din Uniunea Europeană au plecat în ţări precum Siria pentru a participa la jihad şi ar putea reprezenta un pericol la întoarcerea în statele de origine, a declarat marţi, la Londra, directorul Europol, Rob Wainwright, preluat de presa internaţională.

“Vorbim de 3.000 până la 5.000 de cetăţeni din UE”, a afirmat Wainwright, într-o intervenţie în Comisia pentru Afaceri Interne din Parlamentul britanic. El a adăugat că Europol a colectat până acum 2.500 de nume de suspecţi de la agenţii de informaţii ale statelor membre ale UE.

Wainwright a atras atenţia că persoanele care au călătorit în străinătate, în special tineri, se pot întoarce în ţările lor de origine şi comite atacuri, aşa cum s-a întâmplat săptămâna trecută la Paris.

Întrebat despre cooperarea firmelor de internet în combaterea extremismului online, Wainwright a spus că mai sunt multe lucruri de făcut la acest capitol. “Una dintre evoluţiile importante la care asistăm în prezent în privinţa ameninţării teroriste este felul în care este folosit internetul, evident mult mai agresiv, mai imaginativ de către reţelele teroriste”, a spus el.

“Reţelele de socializare sunt un instrument de recrutare. Mai mult, sunt un instrument de propagandă. Trebuie să avem o relaţie mai strânsă şi mai productivă între ceea ce înseamnă aplicarea legii şi firmele de tehnologie. De asemenea, consider că trebuie să avem legislaţia corespunzătoare pentru a le permite autorităţilor să monitorizeze activitatea suspectă de terorism”, a mai afirmat directorul Europol.


“Jihadistele” găsite în România, eliberate în Austria
Două tinere de 16 si 17 ani au fost reţinute la finalul anului trecut pe teritoriul României. Cele două se aflau în drum spre Bulgaria, cu destinaţia Siria, în tentativa de a adera la organizaţia teroristă Statul Islamic. Cele două se oferiseră să fie soţiile unor luptători ISIS necunoscuţi.

Tânăra de 16 ani, de origine cecenă, este din Salzburg, în timp ce cea de 17 ani, de origine bosniacă este din Austria Superioară. Cele două au fost depistate de vameşii români într-un tren, după ce mama tinerei de 16 ani anunţase autorităţile austriece de dispariţia fiicei sale. Procurorii au analizat datele din calculatorul fetei şi au ajuns la concluzia că aceasta luase legătura cu mai mulţi luptători din ISIS. Iniţial, cele două au fost cercetate în libertate, cu interdicţie de a părăsi Austria, însă sâmbătă procurorii le-au reţinut pe cele două sub acuzaţia de intenţie de aderare la un grup terorist, notează Der Standard.

Nu s-au confirmat informaţiile iniţiale că tânăra de 16 ani ar fi corupt-o pe cea de 17 ani. “Cele două tinere au luat legătura prin internet cu luptătorii ISIS şi au acţionat una independent de cealaltă”, susţin achetatorii. Luni, în Graz, instanţa a prelungit durata arestării preventive de 45 de zile pentru trei presupuşi colaboratori ai ISIS de pe teritoriul Austriei, care ar fi contact şi corupt mai mulţi tineri şi tinere să se înroleze în organizaţia Statul Islamic. Printre cei arestaţi la finalul lunii noiembrie se află şi principalul suspect Mirsad O., cunoscut ca predicatorul Ebu Tejma.

Marţi, Judecătoria Salzburg a decis ca cele două tinere să fie cercetate în stare de libertate. Măsura arestului preventiv nu se impune, fiindcă “n-a existat o acţiune aproape de finalizare a celor două fete, nu există riscul de fugi şi cele două nu reprezintă un pericol pentru societate”. Cele două tinere au fost eliberate în cursul serii de 13 ianuarie. Procurorul de caz Robert Holzleitner nu a dorit să comenteze decizia instanţei, nici faza în care se află ancheta, nici dacă tânăra de 16 ani a mai încercat să recruteze şi alte persoane. “Nu putem confirma că tânăra de 16 ani ar fi convins-o să plece pe cea de 17 ani, însă plecăm de la premisa că ea a contactat mai multe persoane”, a comentat Holzleitner, pentru agenţia austriacă de aresă APA.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată de procurori în termen de 14 zile. Holzleitner a confirmat că ancheta şi acuzaţiile rămân în picioare, iar decizia va fi atacată la Curtea de Apel Linz.

Ziariştii mai şi mor. Presa, însă, trebuie să trăiască
Supravieţuitorii masacrului de la Charlie Hebdo au lansat miercuri primul număr al revistei după atentat, înfăţişând pe prima pagină un Mahomed înlăcrimat după atacurile care au bulversat Franţa, “intrată în război împotriva terorismului”.

La o săptămână după atacul împotriva sediului său de săptămâna trecută (soldat cu 12 morţi), revista satirică a anunţat un tiraj de 3 milioane de exemplare (faţă de cele 60.000 în mod obişnuit), între care versiuni în limbi străine (engleză, turcă, spaniolă....). Revista s-a vândut ca pâinea caldă. Tirajul va fi suplimentat, până la 5 milioane de exemplare!

Din Europa până în Australia, numeroase ziare din lume au reprodus această pagină întâi a numărului special, pregătit în sediul cotidianului de stânga Liberation.

În Franţa, principalele organizaţii musulmane au lansat un apel comunităţii “să-şi păstreze calmul” şi să “respecte libertatea de opinie”, în timp ce cel mai important ziar satiric francez, Le Canard Enchaîne, a dezvăluit că a primit ameninţări a doua zi după masacrul de la Charlie Hebdo.

×