x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jobbik recidivează: un deputat cere demisia unei colege pentru că are dublă cetăţenie, ungară şi israeliană

Jobbik recidivează: un deputat cere demisia unei colege pentru că are dublă cetăţenie, ungară şi israeliană

de Istvan Deak    |    30 Noi 2012   •   17:50
Jobbik recidivează: un deputat cere demisia unei colege pentru că are dublă cetăţenie, ungară şi israeliană

Un deputat din partea partidului ungar de extremă-dreapta Jobbik a solicitat în mod public, joi, demisia unei colege parlamentare, reproşându-i faptul că are dublă cetăţenie, ungară şi israeliană, relatează index.hu.

Novák Előd a declarat în cursul unei conferinţe de presă că este inacceptabil ca Ertsey Katalint, deputat din partea partidului de opoziţie LMP, să aibă dublă cetăţenie, israeliană şi ungară, cerându-i demisia, cu această ocazie. Ulterior, el a declarat pentru portalul de ştiri index.hu că “Israelul are mai mulţi deputaţi în Parlamentul de la Budapesta decât are în Knessetul (Parlamentul) israelian”. Şi şi-a continuat ideea, adăugând că acesta este motivul pentru care Parlamentul ungar a luat “atât de multe decizii favorabile Israelului”, dar fără a preciza despre ce hotărâri vorbeşte. De altfel, Jobbik a acuzat deseori Guvernul ungar că este prea favorabil Israelului.

Somaţie prin e-mail

Novák Előd a trimis încă de miercuri tuturor deputaţilor ungari un e-mail în care le cerea să-şi declare public orice dublă cetăţenie, în interesul public.  Ertsey Katalint i-a răspuns ironic, declarând că este cetăţean israelian şi că şi-a cumpărat cetăţenia ungară. Pe baza acestei declaraţii, Novák i-a cerut demisia. Ulterior, Ertsey a explicat că este cetăţean ungar şi că a reacţionat astfel pentru a demonstra absurdul demersului lui  Novák.

Indignare
Declaraţiile lui Novák Előd intervin la numai patru zile după ce un alt deputat al Jobbik a făcut o serie de afirmaţii antisemite, care au suscitat un val de indignare atât în Ungaria, cât şi în Israel.

Gyöngyösi Márton a declarat în Parlament că a venit momentul evaluării numărului membrilor de origine evreiască ai Guvernului sau ai Parlamentului de la Budapesta, aceştia reprezentând o ameninţare pentru securitatea naţională”.

Surprins de un val de indignare, Gyöngyösi Márton şi-a cerut în cele din urmă scuze din partea “compatrioţilor evrei”, afirmând că declaraţiile sale au fost greşit interpretate şi că nu intenţionează să întocmească o listă cu persoanele care au dublă cetăţenie, israeliană şi ungară.

Numai că afirmaţiile sale au suscitat un val de indignare în lumea politică ungară, iar o asociaţie evreiască din Ungaria a anunţat că va depune plângere la adresa deputatului.
Guvernul conservator al premierului Viktor Orban a fost criticat, la rândul său, pentru faptul că a întârziat cu o reacţie, dar a dat publicităţii a doua zi un comunicat în care erau condamnate “toate formele de extremism, de rasism sau de antisemitism”.

Partidul socialist DK, al fostului premier Gyurcsany Ferenc a cerut pur şi simplu dizolvarea Jobbik, care are 47 de aleşi în Parlament.

Protest duminică

Asociaţiile evreieşti au organizat pentru duminică un “Protest masiv contra nazismului”, care urmează să aibă loc în faţa Parlamentului şi în cursul căruia urmează să ia cuvântul reprezentanţi ai majorităţii formaţiunilor politice ungare, printre care şi Fidesz, la putere.

Jobbik a replicat într-un comunicat că i se pare “patetic” ca “partidele din Guvern să cedeze presiunii şi să ia parte la o largă coaliţie a stângii”.

×
Subiecte în articol: jobbik antisemitism Ungaria