x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe JOC DUBLU/Mai-marele spionilor lui Slobodan Miloşevici era omul CIA

JOC DUBLU/Mai-marele spionilor lui Slobodan Miloşevici era omul CIA

de Mihaela Matachita    |    03 Mar 2009   •   00:00

Joviţa Stanisici, şeful serviciilor sârbe de informaţii pe vremea preşedintelui Slobodan Miloşevici, a colaborat cu agenţia americană de informaţii CIA.



Joviţa Stanisici a colaborat cu CIA timp de opt ani, începând din 1992, când conflictele etnice izbucniseră în fosta Iugoslavie, a relatat cotidianul american Los Angeles Times în ediţia online. Stanisici a furnizat informaţii despre locaţia ostaticilor NATO, i-a ajutat pe ofiţerii operativi CIA să găsească zonele unde fuseseră îngropate victimele şi a ajutat agenţia să înfiinţeze o reţea de baze secrete în Bosnia.

În prezent, Stanisici (58 de ani) se află la Haga, unde este judecat de Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPI) pentru acuzaţia că a înfiinţat unităţile de epurare etnică în timpul lui Miloşevici şi riscă să fie condamnat pe viaţă. Stanisici, care neagă orice rol în campania de epurare etnică, a făcut apel la aliaţii săi americani. Într-un gest extrem de rar, CIA a trimis la TPI un document clasificat, care prezintă contribuţiile lui Stanisici şi ajutorul său pentru a se pune capăt conflictului din Bosnia. Un oficial al CIA, acum în rezervă, a declarat că agenţia a conceput documentul pentru a arăta că Stanisici, "despre care se crede că ar fi făcut rău, a făcut foarte mult bine". Referindu-se la acţiunile acestuia de a ajuta CIA şi a-l înlătura pe Miloşevici, procurorul-şef, Dermot Groome, a declarat însă că "abilitatea de a salva vieţi echivalează tragic cu abilitatea (...) de a lua vieţi".

×
Subiecte în articol: externe